Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коалиция ли управлява или хунта?: Без съгласие на БСП и ИТН и без дебат кабинетът прие Плана за въвеждане на еврото в България

Без съгласие на БСП и ИТН и без дебат кабинетът прие Плана за въвеждане на еврото в България

Без съгласието на БСП и ИТН и без дебат, правителството е прие Плана за въвеждане на еврото в България.

Новината обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет.

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

Приемането на националния план за въвеждане на еврото влези на заседанието на правителството като извънредна точка от дневния му ред.

Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането ще се публикуват цените в лева и евро с цел защита на потребителите. Курсът е фиксиран - той е текущият курс, обясни Василев в отговор на въпрос на БНТ.

Специално за търговците е предвидено да има двойна каса - в лева и в евро, в рамките на един месец.

В коалиционното споразумение е предвидено еврото да се въведе възможно най-скоро. Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г. отнема 18 месеца, така че нямаме и много време, обясни финансовият министър. 

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се направи оценка на въздействието на Планът като се изчаква и анализ на министерството на финансите и на БНБ.

БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но само след детайлен анализ и доклад, заяви по-рано проф. Румен Гечев, депутат от БСП. Той припомни и, че левицата има решение на конгреса за приемане на общата европейска валута. В същото време обърна внимание и на различните практики в другите постсоциалистически страни от Източна Европа.

Националният план като документ е готов отдавна, като бе пуснат за обществено обсъждане още миналото лято. България залага като дата за въвеждане на еврото 1 януари 2024 г.

В плана се предлага сценарий за въвеждане на еврото без преходен период - тоест еврото ще влезе в обращение от началото на този период. Предвижда се националните банкноти да се използват успоредно с еврото само за един месец, до края на януари 2024 г.

От датата на въвеждане на еврото всички разплащателни, депозитни, бюджетни и други сметки ще бъдат превалутирани безплатно в евро. За превалутирането няма да има преходен период.

То ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева.

Банките и пощите ще могат да обменят левове в период на 6 месеца без такса, после могат да въведат заплащане за услугата. БНБ ще обменя левове без такси за неограничено време.

За да се стигне до всичко това обаче, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, че страната ни отговаря на необходимите условия. Сред тях е изискването за ненадхвърляне на прага от 3% за дефицита и нисък среден темп на инфлацията.

Според наблюдатели България може да има проблеми и с двата показателя.

Страната ни е далеч от максимално позволения праг за държавния дълг - 60% от БВП.

От ИТН засега не коментират решението на кабинета да приеме плана без поисканите допълнителни анализи. БСП също настоява за анализ.

Депутатът от БСП проф. Румен Гечев заяви, че партията подкрепя влизането на България в Еврозоната, но и че всяка страна, която кандидатства или вече е член на ЕС, има право сама да реши кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. Така например Швеция и Дания са решили да не се присъединяват след референдум. Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да приемат еврото, припомни народният представител.

Според социалистът страната ни трябва да помисли добре къде е България и какви предимства би имала страната, избирайки да влезе в Еврозоната. Освен това, съгласно коалиционното споразумение, решението може да бъде взето само след анализ на БНБ и финансовото министерство. "Докато не видим тези два анализа и не ги дискутираме на коалиционен експертен съвет, няма как да слагаме печат за конкретна дата“, категорично заяви проф. Гечев. 

Велизар Енчев: Коалиция ли управлява или хунта?

Велизар Енчев
Фейсбук

ПП, персонално премиерът и финансовият министър, вече го карат през просото и през главите на коалиционните партньори.

Въпреки че днес бе казано от ИТН и БСП, че еврото ще се въведе след точен и многостранен анализ за ползите и рисковете от това, току-що Кирил Петков обяви на заседание на МС: от 1 януари 2024-а приемаме еврото!

Петков си позволява своеволно действие, без да е направена оценка на въздействието на Плана и без анализ на министерството на финансите и на БНБ.

На фона на побеснялата инфлация, стопяваща доходите и блокираща процедурата за приемане на еврото от кандидатите за еврозоната, подобни стъпки са сигурен път към бездната.

Вчера, пак през главата на коалиционните партньори, се пробутва фашистки закон за конфискация.

Коалиция ли ни управлява или Кирил Петков и Асен Василев са поели държавата на ръчно управление и безогледно газят Конституцията и законите?

Това не е ли опит за държавен преврат?
Коалиция ли управлява или хунта?

 

Източник/ци: Велизар Енчев: Коалиция ли управлява или хунта?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!