Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СТРАШНА ПРОМЯНА: Цацаров се връща като прокурор, Тони Терасата поема КПКОНПИ

Сотир Цацаров се връща от днес (1 март) на работа в прокуратурата и трябва да встъпи в длъжност като прокурор във Върховната касационна прокуратура, след което да бъде разпределен в някое от звената.

Постът председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ остава свободен, а временно длъжността поема досегашният му заместник в комисията Антон Славчев, по-известен като Тони Терасата.

Извън коалиционното споразумение между управляващите четири партии, в което е заложено приоритетно реформа и разделяне на две на антикорупционната комисия обаче, конкретен законопроект все още не е внесен за обсъждане в Народното събрание, нито пък е представен за обществено обсъждане.

Няма и индикации за намерение да бъде избиран титуляр за поста, докато структурата не бъде реформирана, и по информация на „Дневник“ конкретни имена не са обсъждани.

Антон Славчев отново поема временно антикорупционната комисия

Досегашният заместник на Цацаров в антикорупционната комисия ще я оглави временно за втори път, след като я пое и от подалия оставка Пламен Георгиев след скандала с апартаментите през 2019 г.

Тогава обаче и неговото име бе споменато в медийни публикации и излезе информация, че той също си е купил голяма тераса. Тя е с площ 243 кв.м и е разделена между него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лв. Имотът се намира в сграда в столичния квартал „Хиподрума“. Тримата имат апартаменти в същия блок.

Сделките за апартамента на Славчев и терасата са сключени през 2010 и 2011 г., когато той работи в ДАНС. През март 2010 г. той придобива право на строеж върху 63 кв.м. Осем години по-късно декларира, че е собственик на апартамент със същата квадратура. Като цена на жилището в декларацията си е посочил само сумата, платена за правото на строеж – 18 600 лв., или по 151 евро на квадратен метър.

Година по-късно е купена и остъклената тераса от 243 кв.м срещу 39 486 лв. Посочената цена е 5 пъти по-ниска от данъчната оценка на имота – 216 419 лв. Терасата на Славчев и посочената ниска цена обаче не предизвикаха толкова голям отзвук в публичното пространство, както се случи с имота на бившия му шеф Пламен Георгиев.

В официалната биография на Славчев се посочва, че той е завършил висше военно транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Право“.

Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на Държавна агенция „Национална сигурност“. Избран е от Народното събрание на заместник-председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество през 2018 г.

Цацаров още не е встъпил в длъжност, предстои да бъде разпределен

Сотир Цацаров встъпва в длъжност на 1 март като прокурор във ВКС и все още не е разпределен в кое звено ще работи, обясни в понеделник говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред „Дневник“.

До връщането му в държавното обвинение се стигна, след като на 13 януари пред „24 часа“ Цацаров съобщи, че подава оставка от антикорупционната комисия, но считано от 1 март. На следващия ден – 14 януари – премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС ще отнеме допуска до информация на Цацаров, след като проверка е показала, че той е неблагонадежден.

Малко по-късно през деня стана известно, че допускът му вече е отнет и самият той съобщи, че това е станало, преди да подаде оставка, и че това няма нищо общо с решението му да напусне комисията. Паралелно с това прокуратурата обяви, че започва проверка по молба на самия Цацаров след твърденията на премиера, че от невнимателното боравене с информация от негова страна е произтекла заплаха.

На 17 януари Цацацов внесе оставката си в Народното събрание, а същата седмица с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет той беше възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Възстановяването в прокуратурата стана, след като колегията единодушно гласува и прие молбата му.

„В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава ми дойдоха малко в повече. Всеки има достойнство, прецених, че не мога да бъда обвиняван за неща, които не съм правил“, мотивира решението си Цацаров по време на изслушване в парламента, където бе поканен на 27 януари, за да отговаря на въпроси. В края на заседанието обаче усещането беше, че по-скоро той е препитал депутатите, отколкото те него.

Оставката дойде на фона на засилени призиви на управляващата коалиция да реформират антикорупционната комисия и да я разделят на две. Парламентът прекрати правомощията му като председател на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) от 1 март с продължили над два часа дебати на 2 февруари. „За“ оставката гласуваха единодушно 197 народни представители от всички партии.

Име за титуляр на поста така и не е обмисляно и обсъждано заради намеренията на управляващата коалиция да реформират КПКОНПИ. В началото на февруари премиерът Кирил Петков обяви, че управляващите възнамеряват да привлекат българи от чужбина с опит в разследванията на корупция за работа в антикорупционната комисия.

„Бих се радвал да привлечем специалисти в областта на разследването за корупцията, но да са извън България, за да нямат връзката с хора, които трябва да разследват. От Германия, Франция, САЩ – ще опитаме да се свържем с тях, за да имаме звено, което не е повлияно от структурите, които трябва да разследва“, обясни Петков.

Само няколко дни преди да освободи ръководния пост в КОКОНПИ, на 25 февруари, Цацаров обяви, че след проверка Държавната комисия по сигурността на информацията е отменила решението на ДАНС за отнемане на достъпа му до класифицирана информация. Паралелно с това съобщи и че още на 16 февруари прокуратурата е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство срещу него, тъй като няма данни за извършено престъпление.

Цацаров оглави антикорупционната комисия в края на 2019 г. и довършва мандата на предишния шеф – Пламен Георгиев, който беше пратен като консул във Валенсия след скандала „Апартаментгейт“. Мандатът на Цацаров в комисията трябваше да бъде до 2024 г., но след напускането му постът се поема от досегашния му заместник Антон Славчев. Останалите трима членове на комисията са Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Любенов Йоцов и Силвия Русанова Къдрева.

Източник/ци: СТРАШНА ПРОМЯНА: Цацаров се връща като прокурор, Тони Терасата поема КПКОНПИ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!