Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Катар: Няма как да спасим Европа, ако Москва ѝ спре газа

Трябва ли Путин да награди администрацията на САЩ с орден "Герои России"? Санкциите на САЩ, не удрят Русия, а Европа, което директно пълни руската хазна

“Ще направим възможно най-трудно за Кремъл да преследва агресивните си политики”, каза шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Руският президент остана извън санкциите на Запада

Няма нито една страна, която да замени обема на руските гaзови доставки за Европа. Никоя няма капацитет да направи това с втечнен природен газ. Това призна катарският енергиен министър Саад ал Кааби на извънредна среща на световните износители на газ на фона на натиска на САЩ за катарско-европейски преговори. Вашингтон смята Доха за възможен гaзов спасител на Европа, ако Русия прекъсне доставките, след като Москва призна за независими т. нар. Донецка и Луганска народна република в Донбас.

Европа разчита на Русия за около 40% от своя природен газ. Катар обаче предупреждава, че не е в състояние да предложи подобни количества поради дългосрочните договори, сключени с клиенти най-вече в Азия, предава Ройтерс.

Часове след обявяването на ДНР и ЛНР за независими Германия спря сертифицирането на газопровода “Северен поток 2”. Въпреки това Путин обясни, че Москва смята да “продължи доставките, включително на втечнен природен газ, до световните пазари”. Самата Германия може и без руския газ, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек. Зам.-шефката на ЕК Маргрете Вестагер пък успокои, че решението на Берлин относно газопровода не следва да повлияе на цените в Европа, защото той така или иначе не работи и не доставя гориво.

От различни западни страни заваляха санкции срещу Русия. ЕС обяви ограничителни мерки срещу 351 депутати, десетки лица и организации, подкопаващи целостта на ¿-кр@й н@, и спря достъпа на Москва до европейските капиталови и финансови пазари. Инвеститори от ЕС няма да може да търгуват с руски държавни ценни книжа, забраняват се и внос и износ от и до двете “народни републики”.

“Без повече: пазаруване в Милано; партита в Сен Тропе; диаманти в Антверпен. Това е първа стъпка”, написа шефът на европейската дипломация Жозеп Борел в туитър, въпреки че скоро след това публикацията бе свалена.

“Ще направим възможно най-трудно за Кремъл да преследва агресивните си политики”, каза шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

От пакета с европейски санкции отсъства Владимир Путин и вносът на газ. Пред Ройтерс дипломати обясняват, че държави като Австрия, Унгария и Италия предпочели по-ограничени санкции, а Полша искала да бъде ударен лично руският президент. Зам.-шефката на ЕК Вера Йоурова посочи, че ЕС е допуснал грешка за Путин и той трябвало да е първи в списъка.

¿-кр@ ин ският парламент също одобри санкции срещу 351 руснаци. По-рано Великобритания удари пет руски банки, както и персонално трима руски граждани. И САЩ наложиха ограничителни мерки срещу руските ВЕБ банк и Промсвязбанк, срещу руския държавен дълг и към петима представители на елита, приближени до Путин.

Целият руски банков сектор може да стане обект на санкции, ако Русия продължи инвазията си в ¿-кр@й н@, предупреди американски представител. Президентът Джо Байдън обяви, че Москва грубо е нарушила международното право и определи действията ѝ като “началото на руска инвазия в ¿-кр@й н@”. Американският държавен секретар Антъни Блинкън дори отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров в Женева. Тя бе насрочена за 24 февруари като част от усилията за намаляване на напрежението.

А Владимир Путин се обърна към руснаците с думите, че “страната ни винаги е готова за пряк и открит диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните проблеми”. Едновременно с това “интересите на Русия, сигурността на гражданите ни, за нас са безусловни”. В посланието президентът не спомена ¿-кр@й н@, но вмъкна, че на бойно дежурство са “оръжия, които нямат равни в света”.

Киев вече няма да успее да си върне със сила Донбас, коментира в. “Росийская газета”. 11 700 души, евакуирани от Донбас, вече са изпратени в 12 руски региона на Ростовска област с влакове.

¿-кр@й н@ съобщи, че един войник е загинал, а шестима са били ранени при обстрел от проруските сепаратисти. И призова своите граждани да напуснат Русия възможно най-скоро. Страната се готви за извънредно положение. 

Източник: "24 часа"

Източник/ци: Катар: Няма как да спасим Европа, ако Москва ѝ спре газа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!