Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В сянката на Бойко: Маджо превъртя 2,2 милиарда от ЕС! Фирми на боса от СИК са по всички нива в икономиката (ДОКУМЕНТИ)

Биг босът от СИК Младен Михалев – Маджо е превъртял 2,2 МИЛИАРДА лева от Европейския съюз през свои фирми, които оперират по всички нива в българската икономика.

Грандиозните сделки, сред които се открояват търговията с горива от Държавния резерв за 500 милиона лева, са станали в сянката на неговия подчинен и личен шофьор в началото на „прехода“ – Бойко Борисов, който за нещастие на България бе на три пъти премиер.

Че фирма на Младен Михалев – Маджо върти петролни сделки с Държавния резерв предаде и Биволъ, като се позова на свои три независими един от друг източника.

Председателят на агенцията Николай Василев увери медията, че не разполага с информация дали някои от фирмите са свързани с криминално – проявени лица. Василев твърди, че не е получавал такива сигнали.

„Сега” съобщи за първата сделка със свързана с Маджо фирма през юли 2021 г., а през ноември председателят на агенцията бе сменен.

Поне една от споменатите като близка до Михалев фирми все още реализира сделки с агенцията. Същата е бенефициент от държавни поръчки и европроекти за над…425 млн. лв.

Това означава, че споменатият от премиера Кирил Петков като фигурант на прословутия списък за главния прокурор Младен Михалев остава тесен партньор с държавата в сделките за доставка на горива за нуждите на резерва.

Редица сделки за продажба и покупка на горива от Агенцията за държавен резерв са реализирани през юли 2021, декември 2021 и януари 2022 г.

За поне три от тях „Биволъ” има сигнали, че фирмите могат да бъдат свързани с Маджо. Заедно с останалите държавни поръчки и европроекти, само една от замесените компании е получила договори за доставки на горива за около половин милиард лева.

Един от сигналите е от дългогодишен служител на държавния резерв, поискал анонимност. Той припомни, че новият премиер Кирил Петков наскоро на няколко пъти е споменал името на Маджо.

„В последните дни станахме свидетели на упреци от страна на министър-председателя относно списъка с престъпни лица”, припомня източникът.

„Като доста споменавано лице беше това на Младен Михалев – Маджо”. Според източника фирма, която може да е свързана с Михалев, е извършила поредна сделка с резерва.

„Искам да ви информирам, че само няколко дни преди официалното изявление и хвърляне на публично обвинение, фирмата на господин Михалев сключи сделка с държавния резерв на стойност над 70,000,000 лева на цена доста под пазарната – а именно над 150 лева на 1 000 литра”, гласи сигналът.

Според източника сделката е била за количество над 33 хил. тона, и това по думите му „оставя печалба между 4 и 5 милиона лева”.

„В период на енергийна криза, и когато цените за крайните потребители стават непосилни, именно обвиненият от премиера е единствен участник и без да печели конкуренция”, твърди служителят на държавния резерв.

Сигналоподателят пита дали е възможно Кирил Петков „да не знае за държавна сделка с изключително големи размери”.

“Как се получава така, че никоя друга компания не е допусната до търга и защо?”

„Каква е била себестойността на това гориво, и дали то не е могло да спомогне за намаляване на цените за крайните потребители?”, пита още служителят. Дали не би било редно горивата от резерва да се продават на нтези ниски цени и на вътрешния пазар, с цел облекчаване на ценовия скок в някои от секторите на икономиката и социалната сфера.

Горива от офшорка за почти половин милиард?

На 16 декември 2021 г. е сключен договор с номер 1212/16.12.2021 за закупуване на над 9 хил. т дизелово гориво за 15 033 398,72 лв. от фирма “Бент ойл” АД, става ясно от служебното писмо на председателя на агенцията Николай Василев до Министерството на икономиката и индустрията, ръководено от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Вестник “СЕГА” алармира през лятото на 2021 г. за държавната поръчка от 12  януари 2021 г., по която са сключени три договора с „Бент ойл“ (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лв. ). Ако се добави и сделката от декември 2021, става дума за най-малко 56 млн. лв.

Справката на “Биволъ” в Търговския регистър и търсачката на медията ни сочи, че акционерното дружество “Бент ойл” е на вписаната като “едноличен собственик на капитала” офшорна фирма, регистрирана в Британските вирджински острови (БВО) – “ДИЙНЪРИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЛИМИТИД”.

Като членовете на борда на директорите са посочени: Димитър Иванов Радев и Бисер Георгиев Евстатиев. Радев е вписан и като “собственик” на дружеството, чийто начален капитал от 2 млн. лв. е на офшорката от БВО.

Според “Сега” вписаният като номинален собственик на „Бент ойл“ Димитър Радев. фигурира като “представител на лице, упражняващо контрол”, в професионален футболен клуб „Славия“, “Фарма” – Дупница и е свързван с Младен Михалев – Маджо.

Преди години Радев бе в управлението на фармацевтичната компания „Фарма“ в Дупница, в която действителен собственик на основната част от капитала е съпругата на Маджо – Елена Михалева.

Справка показа, че Димитър Радев наистина е бил в борда на дружеството на Елена Благоева Михалева “Фарма” – Дупница. “Фарма” за последните две години е получила поне 305 хил. лв. коронасубсидии, установи медията ни.

Самият Радев фигурира и като управител на “Асет Иншурънс”, чието наименование е съзвучно с “Интернешънъл Асет Банк”.

Регистририте показват, че “Бент ойл” е изпълнила цели 669 държавни поръчки за…над 424,8 млн. лв. (424 852 063,77 лв.).А по оперативните програми е подизпълнител за още над 1 млн. евро – обща стойност на получените средства на ЕС са по 39 проекта: 2 172 080 157 лв.

Сред клиентите на фирмата са не само многобройните български общини и десетки държавни предприятия, но и…Висшият съдебен съвет (ВСС) и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието.

А също така: Държавното предприятие “Национална железопътна инфраструктура”, Държавно предприятие “Транспортно строителство и възстановяване” , Регионална дирекция по горите – Велико Търново, Агенция за социално подпомагане, Водоснабдяване и канализация ООД – Русе, Държавно предприятие – Североизточно държавно предприятие – Шумен, Регионална здравна инспекция – Силистра, “Столичен електротранспорт” ЕАД – “Трансенерго и Релсов път “, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Водоснабдяване и канализация ЕООД – Пловдив, Югозападно държавно предприятие – Благоевград, БДЖ – Пътнически превози ЕООД, БДЖ – Товарни превози ЕОО, “Булгартрансгаз” ЕАД, Северноцентрално държавно предприятие – Габрово и десетки други държавни и общински институции и дружества.

Източник/ци: В сянката на Бойко: Маджо превъртя 2,2 милиарда от ЕС! Фирми на боса от СИК са по всички нива в икономиката (ДОКУМЕНТИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!