Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев към правителството: Времето на анализите изтече

Снимка и видео Фейсбук, Нова Тв

Румен Радев отправи ясно послание към правителството.

"Времето на анализите изтече", обяви той.

България има бъдеще като ядрена държава, това коментира президентът Румен Радев за бъдещето на АЕЦ "Белене" и това дали е възможен сериозен разнобой в управляващата коалиция по тази тема.

"Знаете каква борба се водеше в Съвета на ЕС, в Европейската комисия, за да бъде призната ядрената енергия за чиста енергия. Това има голямо значение за държави, като България. Имаме определен прогрес. В същото време се налагат големи изисквания към инвестициите", допълни Радев. 

По думите му е крайно време България да вземе решение по тази тема. 

"В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да оставим в това положение - непрекъснато отлагане и чакане. България има бъдеще като ядрена държава. Категорично", заяви президентът. 

Според Румен Радев трябва поне десетилетия напред да имаме инвестиции в бaзови мощности, каквато е ядрената енергетика. 

"България не може да си позволи лукса сама да се откаже от този огромен потенциал, който инвестира. Знаете колко трудно другите държави в момента изграждат нови ядрени мощности. Най-важното е човешкият капитал. Хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност. Ние ги имаме и е престъпление да се откажем. Така че очаквам възможно най-бързо решение", посочи още държавният глава.

„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите". Това заяви президентът Румен Радев от Пловдив, където посети завод на металургична компания, предаде NOVA.

Той каза още, че не може в условията на остра енергийна криза енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. 

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", посочи държавният глава.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Румен Радев към правителството: Времето на анализите изтече

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!