Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДПС: 13 дружества свързани с Прокопиев нарушавали закона (обзор)

ДПС: 13 дружества свързани с Прокопиев нарушавали закона (обзор)

Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, които имат свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев.

Също е видно, пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко, което Агенцията за устойчиво енергийно регулиране публикува, че по време на “тиранията на ДПС” в институциите и регулаторите - по негови думи, а именно от 2010 г. насам, тези 13 дружества вземат средно годишно 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г., когато размерът им беше непроменен.

Това обяви зам.-шефът на ДПС Станислав Анастасов пред журналисти в парламента. По думите му това означава, че за тези 11 г.дружествата са получили малко над половин милиард лева

Колко още правят тези дружества от продажбата на ток, можем само да гадаем. Можем и да гадаем колко още дружества са свързани с него, коментира Анастасов. И подчерта, че имало и много офшорни дружества, на които не успели да установят собствеността.

Направи ни впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга въпросната цена, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов (бившия шеф на комисията - бел. ред.), каза зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

От движението сезират прокуратурата и компетентните органи, защото от анализ на публични данни били установени доста сделки, при които производители на ток с фотоволтаици сключвали договори с търговци на ток, които продават на борсата. Поради сложността на схемата не можело да се установи с голяма точност дали има свързаност между дружества, които са производители, и такива, които са търговци.

ДПС иска от прокуратурата да провери дали има избягване на данъчно облагане през сделките между свързани лица и дали се укрива печалба, защото в голяма част от финансовите отчети на дружествата имало чувствителна разлика между декларираната печалба и приходите, обясни Цонев.

От ДПС отказват да посочат кои са фирмите, свързани с Прокопиев, цялата информация щяла да бъде дадена на прокуратурата.

Източник/ци: ДПС: 13 дружества свързани с Прокопиев нарушавали закона (обзор) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!