Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕКШЪН: Пеевски към Асен Василев в зала: "Къде си работил, бе, смешник?"

Пиперлива размяна на реплики между ДПС и вицепремиера и финансов министър Асен Василев разкри стенограмата на Народното събрание от случилото се в пленарната зала на 4 февруари. В рамките на парламентарния контрол, докато на ред да отговаря на депутатските питания е премиерът Кирил Петков, лидерът на Движението Мустафа Карадайъ иска процедура по начина на водене срещу председателстващия по това време Мирослав Иванов, последвана от репликиране от място между Василев и Делян Пеевски.

Ядосан от незачинето на решението на ВАС за прилагането на санкции у нас по "Магнитски", депутатът от ДПС пита вицепремиера къде е работил, преди да заеме висшия държавнически пост и го нарича "смешник", както е документирано от стенографите. 

"Уважаеми господин Министър-председател, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми госпожи и господа заместник министър-председатели! Господин Председател, призовавам Ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев", казва Карадайъ по повод прясното решение на ВАС за незаконосъобразността на списъците със санкционирани лица по американския закон "Магнитски". 

И продължава: "Аз разбирам, че има нов морал в тези хора, нова справедливост и тази нова справедливост и нов морал не се основават на Конституцията и законите на страната. Тези хора нарушават и днес от тази трибуна клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и законите на страната. Явно тази група хора, ще ги кажа, са съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната...". 

Встрани от микрофоните Карадайъ напомня, че Василев и Петков са нарушили законите. След това вицепремиерът веднага иска думата за изразяване на отношение заради споменаването на името му и заявява:

"Господин Карадайъ, разбирам, че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас – господин Пеевски, е сложен в международен лист за санкции за корупция (ръкопляскания от „Продължаваме Промяната“) и за това българската държава няма никакво отношение".

Тогава започва и следната размяна на реплики, стенографирани в залата:

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Я кажи къде си работил! Къде беше, ей смешник?!
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ВАСИЛЕВ: Никакво отношение няма българската държава. (Продължаващи реплики от народния представител Делян Пеевски.)
ПРЕДСЕДАТЕЛ МИРОСЛАВ ИВАНОВ: Господин Пеевски, ако обичате, не от място.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ВАСИЛЕВ: Българската държава няма никакво отношение. Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика от…

МУСТАФА КАРАДАЙЪ (ДПС, от място): Сега ще видим закона.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ВАСИЛЕВ: Точно така, ще видим закона. Ако прочетете решението на ВАС, то казва, че трябва да има закон за национално приложение.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ (ДПС, от място): Ама няма закон! (Реплика от народния представител Делян Пеевски.)

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ АСЕН ВАСИЛЕВ: Точно тук беше моят призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика. (Продължителни ръкопляскания от „Продължаваме Промяната“.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИРОСЛАВ ИВАНОВ: Благодаря Ви, господин Вицепремиер. Господин Пеевски, ако обичате – призовавам Ви да не се отправят обвинения от място.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ (ДПС, от място): Няма персонални обвинения! (Реплика от народния представител Мустафа Карадайъ.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИРОСЛАВ ИВАНОВ: За процедура ли сте, господин Карадайъ? Заповядайте. Ако обичате, процедурата е към мен – да не се разменят реплики.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ (ДПС): Благодаря Ви, господин Председател. Лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато министър-председател и заместник министър-председател нарушават Конституцията и законите на страната и…"

Източник/ци: ЕКШЪН: Пеевски към Асен Василев в зала: "Къде си работил, бе, смешник?" - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!