Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руски топ банкери със златни паспорти

Руски топ банкери са сред новоизпечените българи получили златни паспорти чрез инвестиции. Това са Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Проверка в Имотния регистър показва, че Кушаев, Нагаев и Финогенов не притежават имоти в България, а проверка в Търговския регистър показва, че не притежават и не управляват фирми, тоест не са инвестирали в реалната икономика, а вероятно са закупили ДЦК или са внесли пари на влог в българска банка, каквито възможности дава законът за българското гражданство.

Българин – топ банкер близък до руската власт

Игор Финогенов е председател на управителния съвет на Евразийска банка за развитие от 2006 до 2015 г., като преди това е бил помощник на Министъра на финансите на Русия и банкер в други банки. Според страницата му в Уикипедия от 2015 г. е съветник на президента на руската Търговско-промишлена палата и член на съвета на чуждестранните инвеститори към Президента на Казахстан.

Медведев и Финогенов, снимка: www.kremlin.ru

Финогенов получава българския си паспорт и става български гражданин с указ 77 от 04.06.2020 г. по преписка номер 23961/2018. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Българин – директор на Credit Suisse Москва

Дмитрий Кушаев става главен изпълнителен директор на Credit Suisse Москва през 2016 г., а през 2021 г. е преизбран като член на съвета на директорите на банката. Когато получава българския си паспорт е служител на швейцарската банка в Русия. 

Кушаев (вдясно) и Алексис Родзянко от Американската търговска палата в Русия, сникка: www.finbuzz.ru

Кушаев става български гражданин с указ 26 от 12.03.2021 г. по преписка номер 7361/2019. Към днешна дата той не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти.

Българин – бивш директор в руската ВТБ Капитал

Роман Нагаев, възпитаник на Харвард, е бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал. Банката е известна с прозвището „банка на Путин“ и в България е представлявана от бившия финансов министър Милен Велчев.

Паралелно с кариерата си във ВТБ, Нагаев е назначен в съвета на директорите на Группа ПИК (Первая ипотечная компания), водеща строителна компания в Русия, в която банка ВТБ Капитал е акционер.

Не се открива публична информация каква позиция е заемал Нагаев към момента, когато е получил българския си паспорт. Той става български гражданин с указ 5 от 29.01.2018 г., като преписката му е заведена само година по-рано под номер 5368/2017. Към днешна дата той също не притежава и не управлява фирми в България, не притежава и имоти. В Мрежата не се открива негова снимка.

БРРД разполага с данни за лицата, получили златни паспорти като инвеститори и прави журналистическо проучване за техните връзки с бизнеса и политиката.  В първата статия от поредицата информирахме за златния паспорт на Роман Савушкин, получен когато е бил генерален директор на “Обединена вагонна компания”, структуроопределящо предприятие в Русия.

Източник/ци: Руски топ банкери със златни паспорти - Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!