Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След Ели Пампулова и братовчед на Гълъбин Боевски в схемата на Брендо

След Ели Пампулова и братовчед на Гълъбин Боевски в схемата на Брендо

Приближени на Евелин Банев носели пачките на бившата тенисистка, а Матей Боев бил дясна ръка на боса в наркотрафика

Едва ли много хора извън спортните среди си спомнят за Елена Пампулова. В края на 80-те и началото на 90-те тя е една от големите надежди на българския и световния тенис. Днес е на 49 г., живее и работи в Швейцария. Тези дни името ѝ се свърза с делото срещу банката “Креди сюис” в Швейцария. По законите в алпийската държава банките може да бъдат съдени. Освен “Креди сюис” са подсъдими още 5 души, двама от които са българи. Това са бившият треньор по борба Георги Караманлиев и Елена Пампулова.

Според прокуратурата в Швейцария двамата са помагали на Брендо да пере пари от наркотрафик в периода 2004-2008 г.

Разследването започна преди 12 г., а делото влезе в съда тази седмица. Елена Пампулова е посочена от медиите в Швейцария само с инициали, защото законите там забраняват обявяването на имена преди окончателна присъда.

Накратко историята е следната: Елена Пампулова работи в “Креди сюис” след края на спортната си кариера. Постепенно се издига до позиция, на която отговаря за връзки с клиенти от Източна Европа заради контактите си със спортните среди. Точно такива са бившият борец и треньор Георги Караманлиев, който също живее и работи в Швейцария, и съгражданинът му Евелин Банев-Брендо, също бивш състезател в силовия спорт. Според обвинението Елена Пампулова-Бергоми (това е фамилията на втория ѝ съпруг) е приемала парите от близки на Брендо в брой, след това те са прехвърляни на офшорни дружества или с тях са купувани скъпи имоти в Швейцария и по света. Става дума за 140 милиона швейцарски франка.

Проблемите за бившата олимпийска състезателка Елена Бергоми започват през април 2009 г. Тогава тече международно разследване за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа с основно действащо лице Евелин Банев-Брендо.

В гардероб на Пампулова в офиса на банката са намерени документи на офшорно дружество, което е депозирало пари. То е на Матей Боев. Боев е един от осъдените по делото в Италия, известно като “Кокаинови крале”. Братовчед е на олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски, който беше заловен в Бразилия с 9 кг кокаин в куфара през 2011 г. Матей Боев е посочен от прокуратурата в Италия като дясна ръка на Брендо в наркотрафика. Той вече излежа присъдата си и след трансфер в България беше освободен предсрочно преди 2 г. За разлика от лидера на организацията Брендо, който успя да избяга и се издирва от 3 държави по присъди за общо 36 г. затвор.

Тогава през 2009 г. Елена Пампулова е посочила, че дружеството на Матей Боев е от орбитата на Евелин Банев. По това време Елена е на 36 г. и току-що е родила сина си Алекс от втория си съпруг.

През всички години на разследване банката защитава Елена Пампулова, въпреки че отдавна не работи за тях. Според показанията на жената от тази седмица тя е изпълнявала нареждания на ръководството. Има проблеми със здравето заради нервите покрай сагата с парите на Брендо.

Пачките са носени на Елена от приближени на Банев, сред които са другият обвиняем - Георги Караманлиев, и Константин Дишлиев. Той е баджанак на Евелин Банев. Беше убит през 2005 г. в центъра на София - само няколко месеца след като парите от наркотрафик започват да влизат в “Креди сюис” чрез Пампулова. Според показанията ѝ пред съда тогава тя е изпратена в България, за да провери бизнеса на жертвата, и не са открити нередности.

Сега Елена Пампулова има собствена финансова къща, но разследването заради парите на Брендо хвърля петно върху бизнес кариерата ѝ. За разлика от спортната. Пампулова е тенисистката, която прави втори голям пробив в женския тенис след сестрите Малееви с титла от веригата на WTA.

От 2014 г. към този клуб се присъедини и Цветана Пиронкова с победата си в Сидни.

Само след няколко месеца представителката на втората по известност тенис фамилия в България ще празнува 50-годишен юбилей. И ще посрещне рождения си ден на 17 май като бизнес дама в Швейцария, където живее от години.

Играещите тенис в столичния клуб “Левски” и хората, които ходеха по държавните първенства, помнят Елена като тенисистка в България.

Дължи избора си на кариера на майка си Любка Радкова - бивша национална състезателка и дългогодишна треньорка, която също е в Швейцария. Бащата Емилиян Пампулов е един от четиримата братя, които играят тенис. Не успява като Божидар и Матей Пампулови и след като е преценил, че не може да направи кариера в спорта, избира да се занимава с бизнес. В последно време живее и работи в Германия.

Елена винаги е била свързвана с най-известните представители на фамилия Пампулови. Братята Божидар и Матей отдавна са записали със златни букви имената си в историята на българския тенис.

Визитката на Пампулова като тенисистка не е толкова впечатляваща като тези на Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, но вероятно всеки би се гордял с подобни успехи.

Елена е професионалистка от 1988 г., а най-доброто ѝ класиране в световната ранглиста поединично е №62 от 9 септември 1996 г. Титлата, за която стана дума по-горе, бе спечелена в Сурабая (Индонезия) през 1994 г.

Ето какво сподели за този успех Елена в интервю за списание “Тенис клуб” през юни 2005 г.

“Много е странно, защото преди турнирите в Джакарта и Сурабая през 1994 г. имах ужасно лош сезон. Тренирах здраво, но резултатите не идваха. Спомням си, че преди да замина за Индонезия, аз плаках, което ми се случва много рядко, откакто пораснах. Казах си: “Няма смисъл да ходя там, в ужасна форма съм!”. Дори съпругът ми Аксел Вагнер (вече покойник, бел. а.), когато ме изпращаше на летището, беше озадачен от обезверението ми. И може би точно това ми помогна, защото заминах без абсолютно никакви очаквания за класиране. Първо спечелих турнира на ITF в Джакарта (50 000 USD), а веднага след това отидох на състезанието на WTA в Сурабая с 2 пъти по-голям награден фонд. Условията бяха много тежки – жега и висока влажност, но аз устоях и спечелих. На финала бих Аи Сугияма, която се отказа, след като взех втория сет с 6:0.”

Пампулова има купи от турнири в календара на международната федерация (общо са 13), но по-сериозните успехи са на двойки - 3 титли и 5 финала в турнири на WTA от общо 11. На 23 септември 1996 г. стигна до №38 в класацията при двойките. В тази дисциплина тя редовно играеше в турнирите от “Големият шлем”.

Вероятно също малко хора ще си спомнят, че Пампулова
участва на олимпиадата в Барселона през 1992 г. (другите са Мануела и Катерина). Тя бе и член на националния отбор на България за световното “Фед къп” между 1988 и 1992 г.

Подобно на много български тенисисти Елена избра да живее в Германия, след като се омъжи за Аксел Вагнер. Двамата се бяха установили във Вайден, а Пампулова-Вагнер влезе в националния отбор на страната, като стигна до европейската титла и до мачове за “Фед къп” с немския тим. Една година бе и член на Съвета на играчите към Женската тенис асоциация.

В Германия Пампулова направи много успешна кариера и на клубно равнище, като стана шампионка с “Хайделберг”.

Много тежък момент за нашата сънародничка бе смъртта на нейния съпруг. След като болката от загубата премина, Елена не се отказа да търси нови цели в живота си. На 8 юли 2006 г. се омъжи отново - този път за дългогодишния си приятел Кристиян Бергоми.

На церемонията в Лугано присъстваха около 130 гости, сред които бяха родителите на Елена и сестра ѝ Ани. Църковният брак бе сключен в катедралата “Рива Сан Витале”, а церемонията бе смесена - и с православен свещеник, по настояване на Елена.

С банкера от италианоговорещата част на Швейцария живеят в страната на часовниците, като в последните години са в Цюрих.

В началото на 2008 г. се роди синът им Алекс. Генът на майката явно си казва думата, защото младежът вече е сред най-обещаващите юноши на Швейцария и привлече вниманието на местната федерация.

Преди 2 години гордата Елена показваше на приятели материали в списанието на Swiss Tennis за успехите на Алекс, който влезе в топ 3 на националната ранглиста до 12 г. и в националния отбор за европейската купа в тази възрастова група.

След установяването си в Швейцария Елена (вече Бергоми) работи няколко години в банка “Креди Сюис”, но след началото на разследването за пране на пари, свързано с Брендо, смени фирмата и бе управляващ мениджър и консултант в Aquila Wealth Coordinators AG. После зае почти същия пост в M&E Premium Consulting.

На Елена и нейния баща се дължеше домакинството на България на най-големия турнир по тенис за деца в света.

Champions Bowl е верига от национални състезания във възрастовите групи от 9 до 16 г., като шампионите участват във финалите в Умаг (Хърв). Фирмата на Елена притежава правата за България и Швейцария, а за първото издание през 2018 г. тя избра клуб “Левски”, защото е израснала там и искаше мачовете да са на място, с което по някакъв начин е свързана.

Източник/ци: След Ели Пампулова и братовчед на Гълъбин Боевски в схемата на Брендо - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!