Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Институционални войни в братовчедска държава

Почти година след идването на първото служебно правителство на президента Радев институциите у нас са в явна война. Това не е новина, а констатация която се повтаря почти ежедневно в Народното събрание. Около казуса #ХемусГейт, за пореден път стана ясно, че прокуратурата саботира и ще саботира всяко усилие на МВР и ДАНС по разкриването на корупция или други престъпления, извършени от функционери на ГЕРБ и ДПС. Оказва се обаче, че от двете страни на барикадата има роднини. Деян Моллов, който беше фаворит на предишното ръководство на МВР е братовчед на „Острието на спеца“, прокурор Ангел Кънев. Той оглави „Гранична полиция“ при сегашното ръководство на силовото ведомство.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Демирев Кънев се оказва втори братовчед с директора на ГД „Гранична полиция“ Деян Валентинов Моллов. Според източници на bird.bg бащата на прокурора – Демир Ангелов Кънев и майката на директора на гранична полиция – Еленка Михайлова Моллова са първи братовчеди. Видно от имотния регистър, Руска Демирева Ангелова прехвърля имоти на Еленка Михайлова Моллова. Руска пък е съсобственик в друг имот с Демир – бащата на Ангел Кънев. От възрастта на Руска може да се направи предположение, че тя е сестра на някой от родителите на Демир.

В ситуацията няма нищо ненормално, България е малка страна и всички сме роднини. Фактическата обстановка обаче изглежда смущаващо. В последните 2-3 години Ангел Кънев е фаворит на Иван Гешев. Той е наблюдаващ прокурор по дела, които изглеждат така, сякаш никога няма да влязат в съда и ще се използват само и единствено за натиск. Скандалите около Кънев съвсем не липсват. Оказа се, че той е придобил недвижими имоти от преки конкуренти на Миньо Стайков, по чието дело е наблюдаващ прокурор. Преди да бъде кадруван като младши прокурор в СРП през 2012 г. Ангел Кънев е разследващ полицай в РУ на МВР гр. Елхово при ОД – МВР -Ямбол. Към края на мандата на Сотир Цацаров Кънев е командирован в специализираната прокуратура, а с идването на Гешев се превръща в „острие“ на звеното. По-късно и го оглавява.

Докато Ангел Кънев се подвизава като разследващ полицай в Елхово, в региона, но като граничен полицай работи и братовчед му Деян Моллов. Кариерното развитие на последния пък минава под зоркия поглед на Стоян Щилиянов Ивановкадър на Държавна сигурност и настоящ началник на кабинета на Бойко Рашков. Стоян Иванов е бил директор на РДГП-Елхово, където по-късно Моллов става заместник. В последствие Иванов става зам. директор на ГДГП, а Моллов директор на РДГП-Елхово.

За Моллов и Кънев е ясно, че са бивши колеги в МВР, работили са в един град – Елхово, но те са и роднини завинаги. От една страна Кънев е дясната ръка на Иван Гешев, който е в явен конфликт с вътрешния министър Бойко Рашков. Срещу Кънев, както и срещу Гешев, има повече от достатъчно сигнали за престъпления срещу правосъдието. Вероятно той не е единственият в Специализираната прокуратура, за когото има твърдения, че е притискал свидетели да лъжесвидетелстват.

От друга страна Моллов пък изгражда героичен образ в медиите през времето, в което МВР се управлява от свързания с Пеевски и ДПС депутат от ГЕРБ Младен Маринов. И той като братовчед си Кънев съвсем не е без въпросителни в биографията си. 

В последните години двамата братовчеди не са демонстрирали близост, но както е казал народа „кръвта вода не става. Източници на bird.bg твърдят, че именно Моллов осигурявал комфорт на предишните управляващи по границата. Не без влиянието на братовчед си. Разбира се, само по себе си да си нечий роднина не значи нищо, но подобно родство поражда съмнението, че бившите управляващи имат „подводница“ в сегашното ръководство на МВР, в лицето на Моллов. 

Източник/ци: Институционални войни в братовчедска държава - Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!