Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Ходи горе при Делян” и урежда златен паспорт на важен руснак

Адвокатската кантора на Иван Тодоров е консултирала десетки чужденци, кандидати за златни паспорти чрез инвестиции. Тодоров е собственик на издателската къща “Сиела” и според разговорите “Яневагейт” е близък с депутата от ДПС Делян Пеевски. Сред новоизпечените българи консултирани от кантората е руснакът Роман Савушкин, влиятелен бизнесмен, близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев. 

Освен руснаците, кантората на Иван Тодоров консултира китайци, иранци, йорданци, кувейтци, ливанци, либийци, пакистанци и египтяни. Обслужването на мераклии за български златен паспорт от адвокатите на Тодоров не е инцидентно, а системно. Това сочат документите, с които БРРД разполага. Става дума за десетки преписки.

Близостта на Тодоров и Пеевски се обсъжда в разговорите на Владимира Янева и адв. Момчил Мондешки: „Ходи горе постоянно, при Делян, Делян“, казва Мондешки и цитира конкретно дело за БТК, по което Тодоров обслужил интересите на депутата от ДПС. „Аз съм говорила с Делян знам, че се познават“ – съгласява се Янева.

Тези данни потвърждават изявлението на правосъдния министър Надежда Йорданова, която каза пред медиите, че в схемата със златните паспорти има замесен посредник близък до ДПС.  От движението реагираха остро и поискаха прокуратурата да разпита Йорданова. По-рано от ДПС внесоха сигнал за злоупотреби с гражданството за инвестиции, като според него инвестиции нямало, а „превъртали едни и същи пари в една банка“. Тази тема не е нова и по нея има преписка, прекратена през 2019 г., тъй като Специализирана прокуратурата тогава не видя данни за престъпление.

Сред адвокатите от кантората на Тодоров, които Роман Савушкин е упълномощил, личи името на Боян Новански. Сега той е член на ВСС от мнозинството, подкрепящо главния прокурор Иван Гешев. По-рано Медияпул съобщи, че Новански е консултирал двама руснаци, получили гражданство.

От адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” изпратиха следния отговор на въпроса ни колко клиенти за златни паспорти са имали през годините, от какви националности са те и колко преписки са доведени до успешен край.

“От около пет години не се занимаваме с консултиране на такава дейност. Колегата, който е работил по това, също от години не е част от екипа ни и не сме в състояние да ви дадем конкретна и актуална информация.”

Не всички клиенти на кантората на Тодоров обаче са получили гражданство към този момент. БРРД проучва биографиите и активите на тези нови българи, които ще бъдат представени в продължение на разследването.

Българин – шеф на системноопределящо руско предприятие

Когато получава българския си паспорт Роман Савушкин е бил генерален директор на “Обединена вагонна компания”, структуроопределящо предприятие в Русия. Той става български гражданин с указ 181 от 18.12.2019 г. Забележително е, че преписката му е заведена само година по-рано под номер 462/2018. Но преди да подаде документи за гражданство, Савушкин упълномощава адвокатското дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” на 4 май 2017 г. да го представлява в процедурата по придобиване на гражданство чрез инвестиция. Пълномощното е подписано в Москва и заверено от консула ни там.

Проверка в Търговския регистър показа, че Савушкин не притежава и не управлява фирми, тоест не е инвестирал в реалната икономика, а вероятно е закупил ДЦК или е внесъл пари на влог в българска банка, каквито възможности дава законът за българското гражданство.

След като става гражданин, в края на 2021 и в началото на тази година Савушкин все пак инвестира в България, но в собствени имоти на морето. Той е похарчил над 800 000 лв. за два апартамента с гаражи в Бургас, показва справка в Имотния регистър.

Савушкин и Медведев в завода за вагони

Компанията управлявана от Савушкин е най-големият производител на вагони в Русия чрез Тихвинския вагоностроителен завод. Неин основен акционер е групата ИСТ, свързвана с милиардера Александър Несис. ИСТ има съвместен бизнес с Ростех, група управлявана от Сергей Чемезов, човек от вътрешния кръг на Путин . Разследване на БРРД и iStories показа, че Чемезов и негови роднини са се обзавели с имоти на българското Черноморие.

Сянката на Делян, който е „горе“

За отношенията между адв. Иван Тодоров и депутатът и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски се разбра от скандала Яневагейт – серия от записи на разговори между висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, и адв. Момчил Мондешки, които Биволъ публикува през 2015 г.

Янева: …, че Иван ще го видиш?

Мондешки: Ахъм.

Ченалова: Що той?

М: Ся вече можеш съвсем спокойно да се видиш с Мария, на Младен… Адвокатката, която си виждала два-три пъти долу при Катя. Да ти обясни за какво, какво говори с цялата си наглост, за тебе. Преди нали трябваше все пак да се пазиш да не би случайно тя… а сега, просто можеш да я видиш. (въздиша) Не го е срам. Ходи горе постоянно.

Я: При кой?

М: Делян, Делян.

Ч: Как па се е намърдал там?

М: Мм. Още преди време, когато течеше делото с БТК, за уволнените 114 хиляди души. Тва беше част от приватизационната сделка да не се уволнят в продължение на две години. Бяха уволнени и сумата беше около 30 милиона обезщетение, което трябваше да плати на Делян фирмата. Тогава, Камбуров защитаваше АСПК, Иван Тодоров – БТК. Тогава Явор Камбуров загуби умишлено.

Я: Мм.

М: Мда, така че… Още тогава работеше, това беше преди шест години. Познават се.

Я: Аз съм говорила с Делян знам, че се познават.

М: Работят… Иван Тодоров е толкова нахален, че ти го гониш през вратата той влиза през прозореца. Нищо не остава скрито, така че то ще излезе. 

Самият Иван Тодоров категорично отхвърли пред Биволъ твърденията, че е близък и работи с Пеевски.

“Всички медиите на Пеевски подеха тотална и масова клеветническа кампания срещу мен. При това положение как си представяте, че мога да имам отношения с него? Освен това аз съм водил и дела срещу Пеевски. Всякакви твърдения за подобни обвързаности са абсурдни” – твърди той в изявление, изпратено до медията.

Кредити за “златни паспорти”, натиск от Европа и “Магнитски”

През 2016 г. Биволъ публикува доклад на БНБ за Първа инвестиционна банка, в който се описват т.нар. кредити за гражданство. Става ясно, че без да внесат реално пари в България чужденците могат да вземат кредит от ПИБ, да го представят като инвестиция и след пет години да върнат кредита, като така гражданството им струва само лихвите. Това е работело още през 2011 г., когато е изготвен докладът и преди това.

Към 31.12.2011г. за 36 чуждестранни физически лица (при предходната инспекция бяха за 6 чуждестранни физически лица) банката е издала пред Министерство на финансите на Република България удостоверения, че тези граждани разполагат със сумата от 511 292 хил.евро по лична депозитна сметка в ПИБ АД. Наличността по тези депозити според инспекцията се поддържа на базата на кредити, отпуснати от банката на тези лица. Тези кредити са с едни и същи договорни параметри: размер 511 292 евро, 4% лихва, за срок от 5 години, с обезпечение паричен депозит равен на размера на кредита и в същата валута – пише в доклада, в който под линия е пояснено: Тези кредити са стандартен продукт на банката за кредити на чуждестранни клиенти. Те се отпускат на чуждестранни граждани за инвестиции в български ДЦК, за да кандидатстват за придобиване на българско гражданство. По информация от банката тя докладва пред ДАНС за всеки един от тези чужденци и е получила отговор, че не участват в престъпни схеми.

По сигнал на Биволъ КПКОНПИ и Специализираната прокуратура образуваха проверка за тези кредити, която беше прекратена през 2019 г. Прокурор Хр. Христова от СП не видя в схемата данни за престъпление.

Не така обаче мисли Европейската комисия. След разследване на Глобалния Антикорупционен Консорциум (Global Anti-Corruption Consortium), партньорство между OCCRP и Прозрачност без граници. озаглавено “Златните визи” на България: Пропуснати ползи и банкова вратичка беше изготвен доклада “European Gateway: Inside the Murky World of Golden Visas”, който беше представен на Европейските институции през 2018 г. В него изрично е споменат случаят с кредитите за гражданство на ПИБ.

Оттогава Европейската комисия редовно припомня проблема със златните паспорти и натиска българската държава да промени законодателството. Съпротива през годините оказваха най-вече от ДПС.

През юни миналата година САЩ санкционираха Делян Пеевски по глобалния закон „Магнитски“ за значителна корупция. Като конкретен пример беше посочена схема за уреждане на гражданство, в която е бил замесен и неговия „лейтенант“ Илко Желязков, също санкциониран.

В опит да изчистят името на Пеевски, от ДПС внесоха законопроект за забрана на златните паспорти и сигнал до прокуратурата за злоупотреби в издаването на сертификати за инвестиции. Според движението “в една банка се превъртали едни и същи пари” за доказване на инвестиции от чужденци със съмнителна биография, вероятно свързани с чужди служби.

Засега единствено за Първа инвестиционна банка има данни, че е замесена в схемата с гражданството. Неин верен клиент е депутатът Делян Пеевски, стана ясно от Досиетата „Пандора“.

И ако преди три години прокуратурата не видя проблем в схемата с кредитите за гражданство, сега тя се активизира по сигнала на ДПС и започна обиски в ресорните ведомства.

В продължението на скандала правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред медиите, че в схемата със “златните паспорти” има посредник приближен до ДПС, след което от ДПС отрекоха и поискаха прокуратурата да я разпита. 

Всъщност, прокуратурата разполага с цялата необходима информация във връзка с прекратената проверка на СП от 2019 г. Данните, че адвокат, който “ходи горе при Делян” е замесен в схемата, също могат да бъдат проверени документално, но също и с разпити на Янева, Ченалова и Мондешки. 

Такива проверки и разпити нямаше след скандала Яневагейт, вероятно защото сред изнесените данни в разговорите ставаше дума за търговия с влияние на самия Сотир Цацаров – “опраскване” по поръчка на Бойко Борисов или “завоалиране”, за да се смачкат преписки за злоупотреби.

Право на отговор от адв. Иван Тодоров във връзка с публикацията „Ходи горе при Делян“ и урежда златен паспорт на важен руснак

Искам да изразя учудването си, че сериозно издание като Bird публикува очевидно неверни и логически противоречиви факти и обстоятелства в упоменатата по-горе статия.

Абсолютно невярно е например написаното, че „Сред адвокатите от кантората на Тодоров, които Роман Савушкин е упълномощил, личи името на Боян Новански“. Боян Новански не го познавам и никога те е бил в кантората, в която аз работя. Между другото това може да се провери чрез елементарна справка, стига някой да положи усилията да събере вярна информация.

Очевидно няма никаква логика от 2015 г. медиите на Делян Пеевски да пишат непрекъснато срещу мен и едновременно с това да се твърди, че аз бих имал някаква съвместна дейност с него. Добре е, че това мое становище се цитира и то е лесно проверимо, но възниква въпросът защо на всяка цена се цели да се покаже някакъв сговор, при положение, че фактите говорят точно за обратното. Това, че трима души били си говорили нещо на маса, което евентуално е записано по неизвестен начин и никой не знае дали въобще реално е говорено, по никакъв начин не може да опровергае доказаните и видими факти, които черно на бяло могат да се видят. Интересен е и въпросът като как съм водил дела срещу Пеевски и съм работил едновременно с него. Такава комбинация е невъзможна, ако човек мисли обективно.

Като как кантората би могла да съдейства за самото получаване на гражданство на руснак през 2019 г., като след 2017 г. никой от кантората не се е занимавал с консултиране на хора, желаещи да получат българско гражданство. Това не пречи в статията да се насочва именно към такъв, очевидно невъзможен извод.

Заглавието също е абсолютно недоказано и манипулативно. Естествено няма никакви данни (не говоря за доказателства), че някой, който преди доста година ние сме консултирали, да е бил уреждан за получаването на паспорт. Още по-малко пък от мен или пък който и да е от кантората. Напротив има категорични данни, че хора от кантората след 2017 г. не са се занимавали с такъв род консултации. Съответно няма и няма как да се намери упълномощаване на човек от кантората за представляване на който и да кандидат за българско гражданство след 2017 г. А доколкото проверих от напусналия в края на 2017 г. колега, консултирал кандидатстването за паспорти срещу инвестиции, такава дейност на практика не е извършвана още от началото на лятото на 2017 г.

Ако някой би се заинтересувал как се получава чуждо гражданство ще знае, че привличането на кандидати и организацията на дейността се извършва от специализирани в тази дейност фирми. А адвокатите само консултират правните въпроси във връзка с придобиването на гражданство.

Не е ясно какъв е проблемът една кантора да консултира само по правни въпроси хора, които кандидатстват за гражданство съобразно действащ в България закон. Аз си мислех, че юристите консултират граждани и организации именно по правни въпроси и че това е законно. Между другото придобиването на гражданство срещу инвестиции се прилага в много държави по света, вкл. и в държави като САЩ и Великобритания. А за качеството на законите отговаря Народното събрание, а не хората, които ги прилагат.

Източник/ци: “Ходи горе при Делян” и урежда златен паспорт на важен руснак - Bureau for Investigative Reporting and Data

Право на отговор от адв. Иван Тодоров във връзка с публикацията „Ходи горе при Делян“ и урежда златен паспорт на важен руснак - Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!