Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стотици фирми и лица свързани с Пеевски, Божков и Желязков може също да попаднат под санкции

Глобалният закон „Магнитски“ се отнася не само до директната корпоративна собственост на лицата, които са санкционирани и техните роднини. Под санкции може да попаднат и фирми, които са повече от 50% собственост на компании притежавани от санкционирани лица. Засега списъкът със заплашените от санкции се ограничава само с 64 компании, в които участието на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и техните роднини е видимо, но дори и той не е пълен, показа проверка на БРРД. А потенциалният кръг на санкционирани е много по-голям.

Министърът на финансите Асен Василев се закани, че българската държава може да разшири мащабно списъка като спре да работи с управители на фирми на санкционираните и техни съдружници , които са подписвали документи от 2017 г. насам. Не стана ясно защо е избран именно този времеви хоризонт.

В петък НАП публикува имената на 64 българските компании, които САЩ включиха изрично в санкционния си списък заедно с имената на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. А вчера шефът на НАП разясни, че този списък ще бъде допълван.

Най-очевидното допълнение е фирмата на дъщерите на Илко Желязков. Ваня и Роза са съсобственички и управители на „Джейгр Консулт 2013„, която липсва в списъка с 64 фирми на OFAC и НАП. Там впрочем не са отбелязани и френските фирми на Васил Божков SCI BO и SCI BOTWO за които сайтът Биволъ разкри, че са собственост на санкционирания хазартен бос.

Но търсачката за свързани лица на БРРД дава много повече резултати ако се търси за участие в собствеността на други фирми и по свързани лица – управители и съдружници, които са подписвали документи. Въпросните санкционирани фирми имат (или са имали) участие в 93 фирми и са (или са били) еднолични собственици в още 71 фирми – показва бързо търсене в нашия публичен скенер. 

Нещата стават много по-сериозни ако се изследват и фирмите на свързаните лица – управители или съдружници. Търсенето за свързани лица на второ ниво за Делян Славчев Пеевски връща цели 601 резултата, а за Васил Крумов Божков не успяхме да генерираме справка, тъй като свързаностите са твърде много. И това без да броим фирмите оформени на подставени лица без никаква формална връзка със санкционираните.

Източник/ци: Стотици фирми и лица свързани с Пеевски, Божков и Желязков може също да попаднат под санкции - Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!