Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дядо попе, плати си тока, брадат наглец!

Дядо попе, плати си тока, брадат наглец!Автор: Евгени Чертовенски

Ако дядо ти не си е платил тока за декември какво ли ще му се случи? Ами Енергото ще му резне кабелчето, ще го даде на съдия-изпълнител и ще му секвестира половината пенсия докато се научи, че въпреки Алцхаймера трябва да си гаси лампата в клозета, след като се изпикае. В случай обаче, че не произволен дядка, а Дядо Поп е навъртял шестцифрена сметка към ТЕЦ-а и АЕЦ-а, цялата държавна машина, половин дузина НПО-та и хиляди прости миряни с кървящи сърца ще се съберат да му облекчат аскетското битие.

Че кой му е виновен на Дядо Поп, дето е натрупал толкова имоти, та не може да им плаща режийните? Ето – Цецо Цветанов и Бойко Рашков ако ревнат за това колко данък сгради и смет дължат, ще разплачат половин България. А, ама момент – чернодрешковците са освободени от подобни задължения. Нещо повече – никой освен Светия Синод си няма представа колко, как и защо печели Българската православна църква.

В Закона за вероизповеданията, чл. 25, надлежно е записано: „Регистрираните вероизповедания имат право за своите нужди да произвеждат и продават вещи, свързани с богослужебната им дейност, ритуали и обреди. Сделките по тази алинея не са търговски по смисъла на Търговския закон.“ Опаа, значи Румен Спецов да ходи да пие един студенов протеинов шейк – пари от Светиня му няма да види до Второ пришествие.

Горски масиви, ниви, лозя, ливади, пасища, хотели и механи за поне 10 милиарда лева по най-груби сметки – това имущество превръща БПЦ в най-големия собственик на недвижимости у нас. Пред дългобрадите чернодрешковци Иво Прокопиев и Ахмед Доган изглеждат като нервни чавдарчета, които си играят на топчета с „Буджака“ и „Росенец“. Не по-малко от 2 000 000 декара земя фигурират в регистрите на 28-те родни епархии, при това не става въпрос за мочурливи сокаци, а за апетитни парцели от Родопите, до устието на Камчия.

Ако аз имах два апартамента, и сметките за ток ми идваха нанагорно, щях да продам единия, или да го дам под наем, за да мога да си обслужвам този, в който живея. Когато трупаш собственост, е хубаво и да умееш малко от малко да я менажираш. Рилският манастир има да дава 28 бона на Енергото, Бачковският – 31, Троянският – 11. Ами дайте на концесия една поляна край Бистрица и в следващите 10 години няма и да се сетите за ЧЕЗ. Ама друго си е митрополит Кирил да ходи за гъби с линкълн, нали?

Не може да не даваш абсолютно нищо на държавата, като изключим осигуровките на свещениците, които в големия си процент са на минимална заплата, а да си отворил голямата брадата уста и да искаш само да лапаш. Ама ролята на църквата била духовна, социална, обрaзователна и културна. Хубаво, къде е Дядо Поп посред пандемия, икономически колапс, възраждането на югомакедонизма и дрънчащите оръжия на 600 км от границата ни? Кой ще ни даде опора и надежда, вяра и подкрепа, сила и морален пример?

Със сигурност няма да е чернодрешкото, който се интересува само от това да може да си издуе климатика в килията и да надъни печката в магерницата, за да си сготви бобец. Хич и не ща да питам защо сметките на светите обители са толкова тлъсти. Доколкото съм запознат, маслосветието и петохлебието не изискват електрическа енергия. Да не копаете биткойни, ей?

Източник/ци: Дядо попе, плати си тока, брадат наглец! - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!