Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионерите може да получават по-малко при увеличението на пенсиите от 1 юли: Соцминистърът

„След 1 юли 2022 г. може да имаме ситуация, в която пенсионерите да получават по-високи индексирани пенсии, но крайната сума да е по-ниска от досегашната. Това е възможно, ако отпадне т.нар. Ковид добавка“, това стана ясно от интервю на социалния министър Георги Гьоков за БНТ.

Въпреки че беше наясно с това положение отдавна, верният червен кадър на Корнелия Нинова, която му е и ресорно вице веднъж излъга пенсионерите предколедно, че „нито един няма да вземе по-малко пари през януари”, а всъщност на 1 милион възрастни хора им се случи точно това.

После Гьоков, вече разкрит след получаването на фишовете на хората след 7 януари, съобщи, че всички ще бъдат компенсирани и вече няма да има нито 1 пенсионер с по-малко общо пари от 1 юли, отколкото са били миналата година.

 Сега се оказва, че според собствените му думи, изречени както и предишните лъжи пред БНТ, пак е излъгал.

За 40 дни на поста идва бая в повече. Особено в условията на инфлация, при която най-затруднени са именно пенсионерите с техните мизерни доходи.

Даже максималната пенсия в България е под средната работна заплата.

По план Ковид добавката към пенсиите ще се получава до края на юни, до когато са разчетени парите за нея в бюзджета, който от своя страна не е приет и до месец няма и да бъде, въпреки обещанията на премиера и вицепремиера Нинова, че това ще стане едва ли не в първите дни на Новата година.

Сметкопланът на държавата тепърва се внася, но ковидът на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев със сигурност ще наложи да се поизчака, преди да започне реалното му обсъждане комисия по комисия в парламента. После в пленарната зала. После отново в комисиите и да мине на второ гласуване обратно в пленарната зала.

Ако няма друго решение за пенсионната система и ковид - добавките до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите. Пенсиите обаче ще се увеличат с 6,1%, поясни соцминистърът.

„Ако в новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционният съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило”, каза Гьоков.

Странно е, че човек с парламентарен депутатски опит като него проявява подобна юридическа неграмотност, но Коалиционният съвет не е институция де юре, нито пък де факто. Обясняваме за инженера по металорежещи машини с педагогическа правоспособност, че само парламентът може да гласува чрез бюджета каквито и да било мерки за социална защита по предложение на Министерския, не на Коалиционния съвет.  

По предварителни сметки на НОИ, които обаче министър Гьоков цитира като нещо вече установено, увеличението на пенсиите ще бъде с 6,1%. То се пресмята на база 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие за огромната част от възрастните хора разликата, която сега запълват отпусканите за през последните 2 години 60 лв. върху пенсиите месечно. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии де юре, но с по-ниски плащания де факто – с по-малко пари в джоба.

Гьоков съобщи, че „до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Ще разграничат обаче получаването на пенсията от ковид добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да види колко е пенсията и колко е ковид добавката”, преразказа, сякаш хората са малоумни БСП-министърът. Обсъжда се също ковид добавката „да бъде изкарана” от пенсионната система, както се изрази в неподражаемия си стил и с характерния си диалект най-видният син на с.Любеново, община Раднево.

Наталия Каменова

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Източник/ци: Пенсионерите може да получават по-малко при увеличението на пенсиите от 1 юли: Соцминистърът | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!