Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кметицата на Красно село Росина Станиславова не иска да се махне от поста, въпреки че е хваната в злоупотреби с евросредства!

Кметицата на Красно село Росина Станиславова не иска да се махне от поста, въпреки че е хваната в злоупотреби с евросредства!

Кметицата на Красно село Росина Станиславова не иска да се махне от поста, въпреки че е хваната в злоупотреби с евросредства!

Злоупотребите с евросредства продължават. Оказва се, че в епицентъра на огромен скандал е намесено името на кметицата на Красно село Росина Станиславова. Не напразно се създаде звено към ЕП на Лаура Кьовеши, която се занимава с източване на евросредства. Странното е, че в България това лъсва на високо административно ниво, с което се е заел КПКОНПИ. Кметицата на Красно село е замесила и семейството си според информацията, която идва от независимия орган. Наглостта е стигнала до там че освен като ръководител на проект, е сключила трудов договор с дъщеря си, което минава всякакви граници. Чудим се след като КПКОНПИ установява престъпна практика за усвояване на евросредства,

как Станиславова още е кмет!? Тя е обжалвала това решение, но при наличието на подобен скандал, всеки който притежава и най-малкото усещане за морал би си подал оставката. Подобни нередности ще се установяват при много хора с властови позиции, но тук впечатление прави нейното лично участие като ръководител на проекта, както и назначението на собствената й дъщеря на трудов договор. Както се казва, всичко да остане във фамилията, което е типичен манталитет на много български управници. Към настоящия момент Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и предстои произнасяне на съда, което със сигурност ще хване нередностите, освен ако Станиславова не намери път да корумпира независимата съдебна система.„ОСТАВКА“ И „РОСИНО, ОБИРАЙ СИ КРУШИТЕ“ – ВИКАТ ЖИТЕЛИТЕ НА КРАСНО СЕЛО, НО КМЕТИЦАТА Я НЯМА, са бесни протестиращи. „Да освободим Красно село от Росина“,

“Достатъчно търпяхме! Кварталът си е наш!”, Оставка – незабавно“, „Росино, обирай си крушите“. Това са само част от посланията на множеството протестиращи граждани от втория по големина район на София, които се организираха с искане да свалят Росина Станиславова от кметския стол. Организаторите на протеста са категорични, че за две години скандалната кметица не се е научила как да управлява района и затова търпението им вече е напълно изчерпано. Те я обвиняват в пълна липса на отчетност и план за развитие на квартала, както и в нулева и неадекватна комуникация с тях.Демонстрациите , които блокира напълно сградата на общината, бяха организирани от фейсбук групата

„Красно село – инициативност и решения за бъдещето“. В нея членуват близо 8 000 души, като първоначално срещата беше обявена като обществено обсъждане, на което хората бяха поканили и представители на „Демократична България“ – партията, която издигна кметицата преди две години. От обяснението на Ивайло Мирчев във фейсбук обаче стана ясно, че никой от поканените няма да се отзове на призива на гражданите: “Опитахме да направим възможното да коригираме нещата още в края на 2019-а, полагахме усилия и през 2020 г., но не се получи, за което дължим извинение на хората”. Станиславова също отказа да се срещне с протестиращите и да отговори къде са парите от бюджета на общината. Разгневените хора поискаха отчет от нея също за липсата на улично осветление, недостатъчните ремонти на улиците, отказът й да изгражда детски градини и училища, превръщането на малкото останали детски площадки в паркинги и куп други безобразия.Именно заради поредната проява на тотално неглижиране към всичко случващо се и неслучващо се в района, насъбралата се тълпа направи тематичен подарък на кметицата си – билет за влака „София – Сливен“, където се намира женският затвор.

„Изпадаме в потрес от тази разруха, която цари и от това, че нищо не се прави. Искаме да се работи в квартала ни, както беше преди. Бяха осигурени средства за запълване на дупките по улиците и за оправяне на тротоарите, но те така и не бяха усвоени в продължение на две години. За по-лесно Станиславова ги върна. Това е пълно безобразие. Искаме тази некадърна жена незабавно да ни освободи от присъствието си“, каза жител на района.

„Видяхме как за две години Росина Станиславова успя да възцари пълна разруха. Преди това беше много по-добре. Нашата детска площадка е пълна съборетина и няма кой да я поправи“, разкри майка на две деца. „Повече от 60 години живея в квартала и дойдох, защото искам да разбера как и защо са върнати 1,5 млн. лв. в бюджета. Това означава, че е некадърна администрацията и не може да си върши работата. Дойдох да подкрепя младите хора, тъй като последните две години е може би най-зле от тези 60 години. Звънял съм много пъти в общината, но никакъв отговор не съм получавал. Сигнали подаваме към кметицата и нищо“, сподели възмутен възрастен човек. КПКОНПИ започна поредната проверка в община „Красно село“ по сигнали на гражданите за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Междувременно през 2021 г.

комисията „Цацаров“ вече прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район Красно село“, като установи, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си. Това е втората глоба за кмета, след първата на стойност 15 000 лв.Станиславова бе избрана преди две години, но откакто е на този пост тя успя да се забърка и в множество други скандали. Още по-поразително е, че най-приближените лица в администрацията на скандалната кметица, реално са още по-скандална и от самата нея. Ярък пример за това е заместник-кметът на Община „Красно село“ Николай Веселинов, станал известен с факта,

че се представя като архитект, а в действителност има само средно специално обрaзование. Оказва се също така, че той е и един от неформалните лидери на кришнарите в България. Според това религиозно движение е препоръчително хората да се хранят само с плодове, цветя, листа, трева и вода. Може би, това е и причината залитанията по Харе Кришна на общинското ръководство да стигат до крайно скандални измерения. През 2020 г. общината е бенефициент по програма „Топъл обяд“, която се финансира с европейски средства и се контролира от Агенцията за социално подпомагане. За района тази програма обаче е спряна, тъй като Росина Станиславова и заместникът

й Николай Веселинов решават на своя глава, че хората в социално неравностойно положение трябва да се хранят само с вегетарианска храна. В отговор до обществеността и институциите относно подбраното меню от боб с таратор, заместник-кметът пише:

„Това решение е плод на съзнателно управленско решение, трябва ли да напомням, че тази болест – Covid – 19 тръгна от употреба на диви местни продукти“. За съжаление обаче, заради сектантската упоритост на Станиславова и Веселинов, стотици жители на Красно село страдат вече две години. „Вече две години се борим срещу безобразията и закононарушенията на Росина Станиславова, но всичко това преля чашата!“, споделиха инициаторите. „Многократно протестираме, за дакажем: Стига! Стига корупция, стига кражби, стига безумни управленски решения, от които страдаме всички жители на квартала. Тук сме, за да кажем оставка на Станиславова и нови избори“, споделиха протестиращите. Въпреки всичко случващо се, Станиславова най-нагло продължава да е кмет.

Явно изведнъж захапала кокала не иска да го пусне. Рано или късно е възможно да трябва да ползва билета до сливенския затвор. Станиславова ще се превърне в пример, с който България ще се срамува пред европейските институции. Дали Станиславова ще се осъзнае да освободи държавата и живущите в Красно село от собственото си бреме е спорно, но е сигурно, че заради подобни случаи като нейния, Европа се принуди да създаде европейската прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Кристиян Коев

Източник/ци: Кметицата на Красно село Росина Станиславовa

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!