Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нови разкрития за ГЕРБ-грабежа на АМ „Хемус”, как Бойко раздаде първия милиард? (ДОКУМЕНТИ)

Нови разкрития за ГЕРБ-грабежа на АМ „Хемус”, как Бойко раздаде първия милиард? (ДОКУМЕНТИ) - Narod.bg
Баце раздаде нашите пари на свои фирми, които после върнаха тлъсто „ресто“ към чекмеджето

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди раздаването на първия милиард за магистрала „Хемус“, за да започне ГЕРБ-грабежът, показват нови документи, предоставени от „Сега“.

Изборът на фирми се е движил по строго определен график и е приключил непосредствено преди да се наложи „Автомагистрали“ да доказва, че има капацитет да изгражда магистралата.

Такъв капацитет не е бил налице, което не е попречило на дружеството да прехвърли дейността на частни фирми и така да наруши ЗОП в името на чекмеджето на Бойко Борисов.

Първият документ, свързан с набирането на фирми-контрагенти, е доклад на Десислава Христова – член на борда на директорите, за разширяване на дейността на дружеството чрез проучване на пазара и избор на потенциални партньори. Докладът е от 28 август 2018 г.

В него се обяснява как „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства.

Това общо изложение се припокрива със събитията, настъпили в последствие – внезапно решение на МС магистрала „Хемус“ да се строи от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурс, с директно прехвърляне на пари от АПИ по така наречената процедура на вътрешно възлагане.

Докладът на Христова е приет на 31 август 2018 г. на заседание на борда на директорите. 5 дни по-късно – на 5.09., изпълнителният директор Стоян Беличев назначава комисия за проучване на пазара и избор на потенциални партньори, като в заповедта изрично е уточнено избраните фирми да пратят оферти до 28 септември и след одобрение на офертите не по-късно от 1 ноември, да се пратят покани за сключване на рамкови договори на 12 ноември.

Времевата рамка, дадена от Беличев, е спазена. На 10 септември – 5 дни след сформирането си, комисията е готова с класиране и подрежда общо 8 фирми като потенциални партньори по предварително определена методика.

В доклада изрично се уточнява, че списъкът не е окончателен и не ограничава „Автомагистрали“ да работи и с други партньори. В поканата, изпратена до фирмите, се изисква оферти по три позиции: за избор на наемодатели за наем на строителна техника и специализирана механизация, за избор на доставчици за материали, за избор на изпълнители на строително-монтажни и ремонтни дейности.

Точно такива са сключените и в последствие договори с партньорите на „Автомагистрали“ по реалното изграждане на „Хемус“.

Офертите на фирмите са оценени на 12 октомври, на 15 октомври са одобрени от борда на директорите. В последствие през ноември са сключени и рамковите договори.

Тези събития са текли паралелно с подготовката на постановлението за отпускане на първия транш от бюджета за магистралата. МС отпусна първите 1 349 856 000 лв. за изграждане на участъци от 1 до 6 с постановление на 13 декември 2018 г., влязло в сила с обратна дата от 12 декември 2018.

В технически доклад също от 13 декември шефът на дирекция „Техническа“ на „Автомагистали“ докладва, че дружеството няма капацитет само да строи, но като изход може да ползва външни контрагенти.

Източник/ци: Нови разкрития за ГЕРБ-грабежа на АМ „Хемус”, как Бойко раздаде първия милиард? (ДОКУМЕНТИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!