Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионер откри огромна грешка в преизчислението на пенсиите

Пенсионер откри огромна грешка в преизчислението на пенсиите

Кадър: БНТ

Пенсионерът Иван Стойчев си е направил труда да проследи преизчисленията на пенсиите и  е открил грешка, съобщава БНТ.

След като стана ясно, че последното преизчисление на пенсиите остави значима част от пенсионерите без увеличение, Министерството на труда и социалната политика се зае с компенсаторен механизъм, който приравни пенсиите с тези получавани през декември миналата година.

Според Иван Стойчев, който се е заел да провери изчисленията, направени от НОИ обаче, грешката е много по-голяма.

Не съм съгласен, че 2019 г. трябва да бъде изключена, защото тогава пак имаме увеличение на пенсиите, индексиране. На отпуснатата пенсия от 1.2% Тя не е оставена на 1.2%.

Стойчев онагледява изчисленията си с графика. В нея произволен работник от 2015 г. с коефициент 1.2 има постоянен тренд на увеличаване със съответните индексации.

2019 г. пенсията не е изчислена само с 1.2%, а с 5.7% увеличение на пенсията от 2018 г.

Тогава НОИ взима по-благоприятния размер на пенсията между две формули. Една, при която е по коефициент 1.2% или втора с фиксиран процент от 5.7%.

Червената графика е грешката на НОИ. Ясно се вижда, че разликата между синия и зелената линия е 12.5%, а разликата между синята и червената линия е 9.5%, обяснява Иван Стойчев.

Зелената линия отразява увеличението от средно 12.5%, но според изчисленията му, те се получават предимно от хора пенсионирали се през последните 2 години.

Пенсионерите след 2019 г. само те получават 12.5% Това ли беше целта на законодателя, да актуализират съвременните пенсии или да осъвременят пенсиите преди 2019 г. Пенсиите преди 2019 г. заради погрешното тълкуване на експертите на НОИ се движи по червената линия, ... както постоянно се оплакват гражданите, смята Иван Станчев.

Ако НОИ греши, каква трябва да бъде корекцията?

Първо през 2019 г. пенсиите е трябвало да бъдат изчислени само с 1,2 подобно на 2017 г. Второ през 2019 година пенсиите са актуализирани с процент, по-малък от 2,2875. Тогава 1,35 процента, коефициент, използван при последното преизчисление, би погълнал 1,2%.

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Източник/ци: Petel.bg - новини - Пенсионер откри огромна грешка в преизчислението на пенсиите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!