Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Бойко Рашков с нова промяна в МВР - слива Пожарната със 112

Бойко Рашков готви нова промяна във вътрешното ведомство: слива Пожарната служба с Национална система 112. Специално за това ще бъде създадена нова агенция, научи Lupa.bg. от правителствен източник.

Новата структура ще бъде на подчинение на МС, което означава, че премиерът ще контролира дейността й. 

Шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов вече е запознал колегите си с решението на Бойко Рашков.

Според него обединението ще улесни работата на огнеборците: "Целта е постигане на оптимална самостоятелност при осъществяване на функциите и защита на населението, което ще доведе до по-ефективно управление на дейностите чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния, административния ресурс. Ще се намали административната тежест при кандидатстване и управление на проекти и програми по структурните фондове на ЕС на национално ниво. Ще има възможност да се осигури адекватен контрол върху дейността и организацията на доброволните формирования и ще се подобри координацията и взаимодействието между доброволците и професионалните служители", става ясно от уведомлението на Николай Николов, което той е изпратил до своите колеги. 

Не всички обаче приветстват промените на Бойко Рашков във вътрешното министерство, тъй като според тях, се правят непрозрачно. 

"Нарушава се коалиционното споразумение, в което е регламентирано, че трябва да се направи функционален анализ, на чиято база да се извършат структурни и законодателни промени в МВР. Бях изненадан от писмото на главен комисар Николай Николов до мен и моите колеги. Излезе информация от медиите, че ще има преструктуриране в министерството и обединяване на Главна дирекция "Пожарна безопасност" и дирекция "Национална система 112". Това породи напрежение сред синдикатите, защото основният ни проблем засега е неинформираността. Три писма съм изпратил до Бойко Рашков с искане за среща и до момента нямам отговор. Когато се определи от него председателя на Съвета за социално партньорство, ще изискаме извънредно заседание, на което да бъдем информирани какво се случва в МВР. Настояваме статута на служителите да се запази и да се определи каква ще бъде новата структура - изпълнителна или държавна агенция, това коментира пред Lupa.bg президентът на синдикат "Огнеборец" инж. Венцислав Станков. 

Друга промяна, която Бойко Рашков прави и за която медията ни първа писа, е изваждането на Паспортната служба от МВР и преминаването й в ДАНС. За целта служителите на МВР ще бъдат преназначени. Те ще бъдат уведомени до края на месеца за реформата. Преместването им от една структура в друга вероятно е свързано с пресъединяването към еврозоната от 2024 г., предположи нашият източник.

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Бойко Рашков с нова промяна в МВР - слива Пожарната със 112 - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!