Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продължаваме Промяната увеличават администрацията

Новата власт назначава повече, отколкото уволнява

Назначените хора в администрацията са повече от уволнените и тези, които доброволно са си тръгнали.

Слагат свои хора в администрацията, защото Продължаваме Промяната с чужди НЕ става

Заведени са дела за неправомерно уволнение на стойност 357 хил. лв.

15 млн. лв. за хора на граждански договор

Чистка на кадри и поставяне свои хора в администрацията са направили от служебното правителство и министрите от кабинета на премиера Кирил Петков. Това става ясно от писмен отговор на премиера Кирил Петков на въпрос на народния представител Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС.

В периода от 12 май 2021 г., когато властта премина в ръцете на служебното правителство, до края на 2021 г. едностранно от администрацията са били уволнени 1528 души. Става въпрос за хора, които са били уволнени от централната администрация - министерства, държавни комисии и агенции. Допълнително по тяхно желание са съкратени още 2298 души, показват данни от справката на премиера. Като трябва да се има предвид, че много хора предпочитат да си тръгнат по собствено желание, вместо да бъдат уволнени. В тази връзка от писмения отговор става ясно, че 271 държавни служители на ръководни длъжности и висши държавни служители по тяхно желание са били преназначени или преместени на по-ниска длъжност.

В отговора си премиерът Кирил Петков посочва, че числеността на политическите кабинети в министерствата и агенциите е 188 щатни бройки. През 2021 г. два пъти са прекратявани правоотношенията на всички, назначени в политическите кабинети.

Много от уволнените хора са потърсили правата си в съда. 151 души, на които едностранно са прекратени служебните или трудовите правоотношения са завели дела за неправомерно уволнение. Общата стойност на исканите от тях обезщетения е над 357 хил. лв.

Направените съкращения в администрацията не са с цел по-ефективна работа и оптимизация на персонала, става ясно от отговора на премиера, защото броят на назначените хора е по-голям от този на отстранените. От 12 май 2021 г. до края на миналата година по трудово или служебно правоотношение в администрацията са назначени 3916 души. Допълнително за периода са сключени 17 416 граждански договора.

Важно уточнение е, че в посочения брой граждански договори са включени 14 804 договора, които са сключени от Националния статистически институт с външни лица във връзка с преброяването на населението и жилищните сгради, което беше направено през миналата година. Но дори и без да броим преброителите, министерствата и агенциите са сключили 2612 граждански договора с външни за тях хора.

Общата стойност на сключените граждански договори за периода от 12 май до края на миналата година е 15,291 млн. лв. От тях 10,114 млн. лв. са изплатени от НСИ на наетите преброители. Но останалите 5,117 млн. лв. са по граждански договори на другите ведомства.

Най-много кадрови промени е имало в МВР. От 12 май 2021 г. до края на миналата година в министерството са уволнени 682 души, по собствено желание са си тръгнали 604, а още 123 по тяхно желание са били назначени на по-ниски длъжности. Същевременно по служебно или трудово правоотношение в МВР са назначени 1111 души, а на граждански договор са наети още 502-ма души.

Източник/ци: Новата власт назначава повече, отколкото уволнява - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!