Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът Радев с извънредно изявление

Президентът Радев с извънредно изявление

Кадър Нова

Запазва се позицията на България във връзка с преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това стана ясно след Консултативният съвет по национална сигуроност при президента, предаде България он ер.

"Преди 30 г. България първа в света призна днешна Северна Македония като независима държава. България никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на база собствено самосъзнание. Ние държим на пълното равноправие на своите граждани с тези на РСМ. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, които са граждани на ЕС, ескалират в публични атаки", заяви след КСНС президентът Румен Радев. 

Той подчерта, че са необходими действия, които да повишат доверието  във всички области от взаимен интерес. Начертани са конкретни точки, които правителството да следва.

"Министерският съвет трябва да изпълнява националната позиция на България като спазва изискванията от Договора от 2017 г. и Декларацията на 44-ото НС. Даването на съгласие за започване на преговори да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително по отношение правата на македонските българи", подчерта Радев.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Президентът Радев с извънредно изявление

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!