Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството на Кирил Петков ПАДА ако отстъпи пред Северна Македония!

Премиерът Кирил Петков настървено форсира правителството да работи по две направления – преговорите със Северна Македония и допускането на повече войски на НАТО на наша територия. Първата от тези две спуснати му от американците задачи ще е по-лесна, защото винаги може да се оправдае с натиск от атлантическите партньори. Петков обаче няма ясен план как да действа по казуса със западната ни съседка. Ако отстъпи обаче пред Скопие, със сигурност ще падне от власт. Това заяви в свое интервю историкът д-р Войн Божинов.

Известно е, че Весела Чернева беше в Скопие преди дни, за да подготвя среща на Кирил Петков с македонския му колега Димитър Ковачевски. Непонятно е защо българският министър- председател трябва да ходи на крака в Скопие, при положение, че те са кандидатите за ЕС и чакат нашето одобрение. Очевидно е, че тази среща е вследствие на външен натиск – от страна на САЩ и ЕС. Засега България сякаш е в губеща позиция по казуса със Северна Македония. Вижда се, че македонците не правят абсолютно нищо, за да подобрят двустранните отношения, а само чакат Западът да притиска България.

По- лошото е, че правителството ни като че ли няма ясен план, а това означава, че просто ще отстъпи при по- силен натиск. Кирил Петков и екипът му очевидно са некомпетентни да се справят с толкова тежка задача. Премиерът прибягна до добре познати притоплени манджи от времето на соца, когато Тодор Живков предлагаше на Белград и Скопие (тогава в Югославия) да стоплим отношенията, като игнорираме спорните точки, и наблегнем на икономическата изгода за двете страни. Тогава Белград и Скопие отказаха и настояха България да признае „македонското малцинство“ в Пиринска Македония. А сега същите имат още по- малко причини да се съгласят. Петков много бърка, като си мисли, че с идеите си за инфраструктура и икономика ще омилостиви Скопие. Напротив – с това българският премиер единствено дава знак, че отстъпва, което за Северна Македония означава, че няма никаква нужда да преговарят с България и да правят каквито и да е отстъпки. Пак да напомним на Петков  -това е исторически спор, не икономически.

Българската държава е на прага на тотален дипломатически крах по казуса със Северна Македония. Не само че управляващите са неопитни, некомпетентни и крайно зависими от външна сила като САЩ, но и оказва се, нямаме никаква дипломация.

Независимо колко тежки са социалната и икономическата кризи, правителството на Кирил Петков ще падне от власт на 100%, ако не се бори, а просто отстъпи на Северна Македония нашата история, език и идентичност. Хората, които в момента държат кормилото на властта у нас са на път да сътворят едно от най- тежките предателства в цялата българската история! Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

Кирил Петков: Имаме абсолютна ясна обща позиция за РС Македония

Позицията на България към преговорния процес с РС Македония се запазва, надграждаме я с пет комисии. На 18 януари отиваме на разговори, за да покажем, че добросъседството е основен принцип във взаимоотношенията ни.

„Искам да заявя много ясно, че позицията на Република България към преговорния процес с РСМ се запазва точно както беше заложено в коалиционното ни споразумение. Тази позиция е същата, ние я надграждаме с 5 отделни различни комисии, които да надградят тези отношения. Комисия по инфраструктура – аз не разбирам защо ние през 2021 г. нямаме нито един полет от София до Скопие, нямаме една влакова линия. Не разбирам защо нямаме общ културен календар. Не разбирам защо нямаме взаимодействие между нашите бизнеси“, пита се премиерът Петков.

Той увери, че в коалицията има абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия български народ.

„Имаме пълна координация в Министерски съвет по темата. С това, че отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни с РСМ. Надявам се, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, допълни той. 

Източник/ци: Правителството на Кирил Петков ПАДА ако отстъпи пред Северна Македония! - Скандално

Кирил Петков: Имаме абсолютна ясна обща позиция за РС Македония - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!