Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Задава се вулкан от недоволство срещу преизчислените пенсии

Буря от недоволство се надигна срещу преизчислените пенсии. Масово възрастни се съмняват, че са ощетени, тъй като в разпорежданията им липсва индексация за всяка година. Много хора казват и че са получили по-малко от очакваното.

За съжаление, за много възрастни се сбъднаха лошите очаквания, че този месец ще получат по-малко отколкото през декември, въпреки уверенията, че никой няма да се окаже в това положение. За хиляди пенсионери пък часът на истината предстои, защото НОИ предоставя разпорежданията за новия размер на пенсията само при поискване.

Както “Труд” вече писа, с увеличението на пенсиите с 12,5% и намалението на добавките от 120 лв. на 60 лв. хората, чиято основна пенсия без добавките през декември е била между 310 лв. и 480 лв., ще взимат по-малки суми в резултат на промените.

Radost Petrova
И аз си направих труда да изчисля - наистина е по-малко и увеличението в процент също е по-малко от средното 12,5 %

Radost Petrova Моето е 8%, пак ни измамиха

Стефан Касамаков
Скоро ще видим дали са учили в "Харвард" как се бяга бързо! На там отива работата! Днес се оказа, че разходите ми за абсолютно идентично домакинство (моето), в сравнение с миналогодишния период са нараснали 6 (шест) пъти! Приходите без изменение, с уточнението, че разплащателната им възможност е с около 30% по ниска! И едни "всезнайковци" ще ми обясняват, че процъфтяваме...! Явно ще има продължение...!

Ivanka Ivanova
Стефан Касамаков Какво процъфтяваме, днес торбичката с продукти от Кауфланд струваше двойно.Вместо 250 грама масло на същата цена купих 125 грама, зеленчуците също, всичко два пъто по-скъпо.Какъв мораториум, какви пет лева.Промяната е в цените нагоре.

Това е равносметката от първите сравнения на реални нови пенсии, от писма на читатели и от гневни коментари в социалните мрежи. Досега бе известно единствено, че средното увеличение от преизчислението ще бъде 12,5%. Всеки случай обаче е строго индивидуален и уверенията на управляващите не даваха ясна представа какво всъщност се случва с пенсиите, пише  още "Сега".

Много от хората са недоволни от новата си пенсия, защото са очаквали по-голямо увеличение, а то се оказва незабележимо заради големите добавки, раздавани без никаква връзка с осигурителния принос на човек в края на миналата година. Това обаче не е единственият проблем с преизчислението. Хората, които вече са виждали разпореждането си, недоумяват защо в него липсва индексация за определени години. Според тях ако кодексът за социално осигуряване се приложи в неговата цялост, то размерът на преизчислената им пенсия би бил значително по-висок. За какво става въпрос?

Преизчислението

Преизчислението на съществуващите пенсии е регламентирано в параграф 7е на Кодекса за социално осигуряване. Според него отпуснатите с начална дата до 24 декември 2021 г. включително пенсии се преизчисляват от 25 декември 2021 г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Това преизчисляване се извършва само ако е благоприятно за лицето.

Преизчисляването се извършва, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, след което тя се осъвременява, преизчислява и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането до 24 декември 2021 г. включително, предвижда още въпросният параграф. Именно във втората част е проблемът, забелязан от пенсионерите. За тази втора част на преизчислението до този момент никой от експертите не е коментирал по същество.

Липсващи години

Логично е да се очаква на база горния текст, че в разпореждането си пенсионерът ще види веднъж преизчисления размер на пенсията си към момента на нейното отпускане, след което тя ще бъде осъвременена/преизчислена/индексирана за всяка следваща година, както е правено през годините. В тази втора част обаче липсват три години - 2017, 2018 и 2019 г., а с тях липсват и приложените тогава увеличения на пенсиите, показват два различни случая - на пенсионер от 2016 г. и на пенсионер от 2012 г. След излизането на тази публикация, до редакцията писаха още възрастни, които смятат, че са ощетени по същия начин.

В сигнал до вестника, първият пенсионер смята, че е ощетен със 112 лв. на месец от неприложената индексация за 2017-2019 г. При него преизчислената пенсия е индексирана само за две години - 2020 и 2021 г. През 2016 г. той е получавал 660,06 лв. През юли 2021 г. пенсията му вече е 830,76 лв., а днес е 907,65 лв. Ако се извърши индексация за всички години обаче пенсията би следвало да бъде сега 1019,40 лв. Човекът вече е обжалвал разпореждането си пред териториалното поделение на НОИ.

Обяснение

Общото между трите години 2017-2019 е, че през това време действаше различно правило за осъвременяване на пенсиите. През този период пенсиите не се осъвременяваха по реда на чл. 100 - швейцарското правило, а по други разпоредби на закона, напомнят от НОИ в справка за преизчисляванията в този период.

Първоначално целта беше да се увеличава постепенно тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисление на пенсията. Затова за 2017 и 2018 г. швейцарското правило бе прилагано към този процент, а не към размера на пенсията. Така на практика за тези три години е правено преизчисление, подобно на сегашното, но с по-малък процент от сегашния (1,35). За 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж е определена на 1,126. За 2018 е 1,169. За 2019 г. е 1,2.

Освен това обаче през 2018 и 2019 г. бе прилаган фиксиран процент на увеличение - 3,8% за 2018 г., 5,7% за 2019 г., като за пенсионера оставаше по-благоприятното увеличение (или през стажа, или през процента).

Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите тежест от 1,35 на сто надхвърля използваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на съответната пенсия с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 г. до 2019 г. с по-нисък процент за годините и месеците осигурителен стаж, обясниха тази сутрин от НОИ. Според пенсионери обаче е редно в случая да се приложи не самият коефициент, а увеличението, до което той е довел в съответната година, особено когато имаме и посочен конкретен фиксиран процент.

Пълните обяснения на НОИ за преизчислените пенсии и как да разчетем разпореждането си можете да прочетете на сайта на осигурителния институт.

Тълкуване или дописване

Липсващите години вече привличат доста коментари от пенсионери, които са разгледали внимателно разпорежданията си. "Няма никаква юридическа, икономическа, аритметическа и житейска логика да ми казват: Преизчисляваме ти пенсията по данните за 2016 г. от 660 лв. на 810 лв., но за 2017 г. не я индексираме, защото вече сме я преизчислили на 675 лв.", пише пенсионер до "Сега".

"Недоглеждане ли е, или умишлено действие, но доста хора са ощетени и разочаровани от старта на промяната в социалната политика. На 7.01 очаквайте буря от недоволни и разочаровани пенсионери", пише по същия повод друг пенсионер във форума на страницата на "Сега" във "Фейсбук".

"Защо актуализацията на 01.07.2019, която е 5.7%, не е включена в това преизчисление", пита и друго възрастно семейство.

"Преизчисляването има няколко грешки. Хората, които си купиха стаж, го платиха по най-високите цени, а не го признават за реален. Втората грешка е, че трябваше студентството и майчинството да се признаят и да бъдат платени на ставките тогава. И това не се направи. Третата грешка е, че когато хората са имали фирми и са се осигурявали, този допълнителен стаж не е признат", пише Зорка Георгиева в страницата на "Сега" във "Фейсбук".

"Преизчисляването на пенсиите не е коректно. НОИ трябва да публикуват правилата, по които работят. Нека да обяснят защо са заложили да не се включва увеличението с 1.057% за 2019 г. Поради тази причина при мен увеличението е 9.5%", пише проф. Цвятко Рангелов.

"При мен се получава намаление на сумата - разликата е близо 100 лв.", пише ни Любка Крумова. 

Тежкото наследство на ГЕРБ 

Горните примери показват реалните измерения на глупостите, извършени в пенсионната система от ГЕРБ. През август 2020 г. Бойко Борисов еднолично разпореди раздаването на 50 лв. към всяка пенсия, независимо дали е на тавана или на минимума. Когато служебното правителство подготви първото справедливо и обективно увеличение на пенсиите - през тежестта на всяка година осигурителен стаж, ДПС и ГЕРБ саботираха това предложение, като с гласовете на БСП наложиха поредно раздаване на пари на калпак за изборите. Този път добавките вече стигнаха 120 лв. на човек месечно и оттук нататък няма справедлива стъпка за осъвременяване на пенсиите, която да не бледнее пред тази сума. Тя потопи и ефекта на преизчислението, поради което бе заменена за първата половина на тази година с нова добавка, този път от 60 лв. По всичко е видно, че това също няма да е достатъчно, за да не породи недоволство срещу сегашните управляващи.

Източник/ци: Задава се вулкан от недоволство срещу преизчислените пенсии

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!