Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нови „дупки” за милиони по „Хемус” – касичката на Бойко „Автомагистрали” скрила документи от одиторите

Нови „дупки” за милиони по „Хемус” – касичката на Бойко „Автомагистрали” скрила документи от одиторите - Narod.bg
Чекмеджетата на гербопитеците се пълнеха от кражби на обществени поръчки

Още „дупки” лъсват в документите за АМ „Хемус”, предоставени от „касичката на Бойко” – скандалното държавно дружество „Автомагистрали“ ЕАД на Сметната палата, видя Narod.bg.

Одиторите са получили само допълнителните споразумения към серия от договори за изграждането на отделни участъци от магистралата, но не и основните контракти.

May be an image of 2 people and text
Facebook

Първоначалните договори не са предоставени и на в. „Сега“, след като вестникът спечели в съда дело по Закона за достъп до обществена информация.

Отсъствието на пълната информация не дава възможност да се проследят важни изменения в отношенията между държавното дружество и контрагентите му, както и ключови връзки в реализирането на схемата със строителството на магистралата.

Строителството на АМ „Хемус“ се разследва заради серия от нарушения на Закона за обществените поръчки и  подозрения за  източване на стотици милиони левове публични средства и укриване на данъци.

Пропускът на държавното дружество „Автомагистрали“ да предостави всички документи на Сметната палата личи ясно от номерацията на договорите, предоставени на одиторите.

Така например в одита е включен договорът с външен изпълнител „Автомагистрали Хемус“ с номерация Д-200-1 от 27 септември, 2019 г. за ползване на транспортни средства, оборудване и доставка на материали за 55 млн. лв. Същият договор Д-200-1 е предоставен и на вестник „Сега“.

От текста му става ясно, че той всъщност е допълнително споразумение към рамков договор, сключен на 18 юли 2019 г. , с номер Д-200. „Сега“ също като Сметната палата не разполага с основния договор.

Сходна е картината с договор Д-194-1 с „Хидрострой“ от 27 септември 2019, който е анекс към рамков договор Д-194 от 17 юли 2019 г., с договор Д-217-1 с „ПСТ Груп“ (оригиналният договор е Д-217), договор с „Инжстройинженеринг“ с номерация Д-197-1, който е с изначален договор Д-197, и т.н.

Не е ясно има ли разлики в предоставените на Сметната палата и вестника договори и първоначалните рамкови договори, сключени със съответните фирми. Надали обаче отсъствието на тези договори е случайно.

Отново от самия доклад на Сметната палата личи, че при други договори извън самото строителство от „Автомагистрали“ са предоставили пълния пакет документация – а не само допълнителните споразумения.

Като такъв пример може да се посочи договорът с фирма „Юпитер О5“ ООД за доставка на пътни знаци и маркировка, за който дружеството е дало и първоначален договор, изменения – съответно договори Д-120 и Д-120-1.

Има и договори, които не просто са предоставени частично на палатата, а изцяло отсъстват. От дружеството се оправдаха, че по тях не били правени плащания.

Остава мистерия и има ли връзка и каква е тя между сключените рамкови договори през 2019 г. и серия от рамкови договори за същата дейност,  подписани през 2018 година, непосредствено преди отпускането на парите.

Голяма част от фирмите с подписани договори през 2019 г. фигурират като партньори на държавната „Автомагистрали“ още през 2018 г., преди изобщо да се знае, че ще има пари за магистрала „Хемус“.

Така например фирма „ПСТ Груп“ с договор от 2019 за наем на механизация и оборудване и доставка на материали за изграждане на участъци от „Хемус“ има три рамкови договора със сходен предмет от ноември, 2018 – месец, преди отпускането на парите за изграждане на магистралата.

С три рамкови договори от ноември, 2018 е и „Инжстройинженеринг“, който в последствие фигирури през 2019 с договор за наем на механизация и доставка на материали за 37 млн. лв., както и други дружества.

Както вече писахме, рамковите договори от ноември, 2018 г. са сключвани с претекст подготовка на дружеството за разширяване на дейността и много удобно са се оказали ключови в решението месец по-късно дали държавното дружества „Автомагистрали“ има капацитет да се справи с дейността. 

Източник/ци: Нови „дупки” за милиони по „Хемус” – касичката на Бойко „Автомагистрали” скрила документи от одиторите - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!