Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Продължава Промяната: Увеличава се стажът за пенсия за жените и мъжете

От 2022 година жените ще се пенсионират при възраст от 61 години и 10 месеца и осигурителен стаж от 36 г. и 2 месеца. За мъжете ще са необходими 64 години и 5 месеца, както и стаж от 39 год. и 2 месеца. Линията на бедност от тази година се вдига до 413 лева, информира БиТиВи.

Родителите, които не са ползвали данъчното облекчение за деца през работодателя си, могат да го направят в новата година чрез годишната си данъчна декларация. За едно дете отстъпката е до 450 лева, за 2 - до 900, а за три и повече 1350 лв.

Минималната работна заплата остава непроменена. Въпреки, че заплатата би могла да се увеличи и без приет бюджет, с правителствено постановление, тя остава замразена. От Синдикатите заявяват, че е задължително да има увеличение на МРЗ на фона на високата инфлация. "Минималната трябва да отговаря на заплатата за издръжка т.е. онази стойност, която ни е необходима да посрещнем нашите основни нужди; говоря за битови разходи, ток, сметки основни стоки и услуги, които потребяваме всеки месец в момента нетнта стойност на мрз в българия не го позволява", обясни Любослав Костов от КНСБ.

От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране
От БСК искат хората сами да избират как да се пенсионират малко преди самото пенсиониране

От Камарата подкрепят промените в Кодекса за социално осигуряване

Според работодателите замразената работна заплата помага на бизнеса на фона трудностите, които фирмите изпитват заради ковид епидемията и увеличените цени на енергоносителите. На фона на увеличащите се стойности на суровини на електроенергия по цялата верига на доставки, ако имаме нулева година на увеличаване на минималната работна заплата, това е глътка въздух за много предприятия“ , обяяснява Мария Минчева от БСК.

Източник/ци: Увеличава се стажът за пенсия за жените и мъжете - Petel.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!