Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Важна крачка. Русия ще използва армията за защита на своите граждани в чужбина

Важна крачка. Русия ще използва армията за защита на своите граждани в чужбина

/Поглед.инфо/ Заместник-председателят на Съвета на Федерацията Константин Косачов направи своевременно напомняне за юридическото право на Русия да защитава гражданите си в чужбина, ако животът им е под заплаха.

Вицепредседателят напомни, че съответните поправки във федералния Закон “За отбраната” са внесени след събитията в Южна Осетия през 2008 година, когато в резултат на грузинската агресия пострадаха включително и живеещи в региона руски граждани..

Настоящото послание на политическото ръководство на Русия, озвучено от Косачов има конкретни адресанти. Това са на първо място официален Киев, който не се е отказал от безумните планове да реши проблема в югоизточните региони на Украйна по военен начин и западните му покровители. “Украйна я тласкат да се опита да реши по военен път проблемите на югоизтока”, смята Косачов.

За провокаторите би било по-добре да знаят, че ВС на Русия могат да получат заповед според закона да поемат под защита руските граждани, живеещи в Украйна.

А такива граждани стават все повече и повече. Така, например, ако през септември 2020 година руски паспорти имат близо 300 хиляди души от Донбас, то към края на януари тази година броят им е скочил до 400 хиляди души. За този процес помогна подписания от президента Путин през април 2019 година Указ “За определянето с хуманитарна цел на категориите лица, имащи право да се обърнат със заявление за приемане на руско гражданство по опростена процедура”.

Без съмнение въпросната практика трябва да се разпространява на нашите съотечественици, които неволно са се оказали след разпада на СССР граждани на други държави, а също така на белорусите и украинците, които искат да получат руско гражданство. При това преминаването към постоянно жителство в Русия не трябва да бъде задължително условие. Такива хора могат да продължат да живеят и работят в Беларус, Украйна и другите постсъветски държави, знаейки със сигурност, че при заплаха на тях и техните семейства, на помощ винаги ще се притече руската армия.

Между другото, принципът “няма да изоставим своите” в никакъв случай не противоречи на международното право. За по-голяма убедителност ще представим мнението на двама авторитетни чуждестранни юристи.

“Международното право традиционно признава правото на държавите да използват въоръжена сила за защита на живота и собствеността на своите граждани в чужбина в ситуациите, когато страната на пребиваване не може, или не иска да им предоставя защитата, на която имат право”, смята видният американски правист, член на международния съд на ООН Филип Джесъп.

„Цялата цивилизована общност признава правото на държавата на самоотбрана в случай на нападение срещу нейни граждани, живеещи в чужбина, или неуспех на приемащата държава да им осигури адекватна защита“, повтаря професорът от Колумбийския университет Ричард Гарднър.

Между другото Константин Косачов подчерта, че Руската федерация е готова да предприеме такава стъпка в изключителен случай, няма планове за агресия срещу който и да е от съседите ѝ . В неделя за същото говори и прессекретарят на президента Дмитрий Песков, който подчерта, че страната ни „не започва сама въоръжени конфликти“.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Важна крачка. Русия ще използва армията за защита на своите граждани в чужбина - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!