Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цветелина Бориславова, "принцесата на енергетиката", овладява пазара на газ с Делян Пеевски и на ВЕИ с Иво Прокопиев?!

Цветелина Бориславова за Бойко
" - Вярно ли е, че по време на своето управление Бойко Борисов е натрупал няколко милиарда евро?
- По никакъв начин не мога да се намесвам и да коментирам подобно твърдение. За мен има много по-важни неща, за които хората трябва да мислят и да коментират... 
---

Цветелина Бориславова работи с американски компании и държи дял от пазара на втечнен газ в партньорство с Делян Пеевски, заявиха източници от бизнеса. 

"Принцесата на енергетиката" е и в бизнеса с ВЕИ, в който лидер е кръгът на Иво Прокопиев.

Цветелина Бориславова успешно партнира с противници в бизнеса и политиката като Пеевски и Прокопиев.

Делян Пеевски осигурява руската писта за проектите в бизнеса с газ, а Иво Прокопиев връзката с американците за втечнен газ и ВЕИ.

Според EURACTIV новият министър на енергетиката Александър Николов, преди да стане зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет през май 2021 г., е работил във фирма на Цветелина Бориславова, което самата тя не отрича. Проектът за газова централа с мощност 1 ГВт, на стойност един милиард евро, предложен в българския План за възстановяване, се свързва с нейното име.

Подобна централа би изисквала България да увеличи сегашните си газови доставки, които са 3 милиарда кубически метра газ годишно, с една трета. Без диверсификация на газовите доставки, това би било в полза на интересите на "Газпром".

Според Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията, коментира пред EURACTIV, че българската държава не се опитва да води активен диалог с Азербайджан за промяна на дългосрочното споразумение или да защити интереса на "Булгаргаз", а по-скоро се търсят начини да бъде отстранено ръководството на компанията.

Мартин Владимиров, директор програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията, коментира пред EURACTIV, че всичко това печели най-вече "Газпром", тъй като се бави диверсификацията на доставките, докато руският монополист реално налага удобни на него нови играчи на българския вътрешен пазар.

Според Владимиров, при липса на диверсификация, плановете за строителство на нова газова централа с капацитет от 1 ГВт би означавало силно увеличение на зависимостта на България от руски газ. По изчисления на Центъра за изследване на демокрацията, при пълно натоварване на централата, потреблението, а от там и вноса на природен газ в България, ще нараснат с около 1/3, въпреки, че е малко вероятно да може да се използва централата на повече от 20%.

"Очевидно, че построяването на толкова голяма и ненужна, от икономическа гледна точка, централа по-скоро цели изкуственото създаване на по-голям пазар на природен газ, който да може да обслужи конкретен частен търговски интерес," каза Владимиров.

Ако Цветелина Бориславова реализира проекта за газова централа, заедно с Делян Пеевски ще овладее пазара на газ. 

"Принцесата на енергетиката" диверсифицира източниците - с руснацитге и американците в газовия бизнес, и с американците във ВЕИ.

bgsniper.com

Източник/ци: Цветелина Бориславова, "принцесата на енергетиката", овладява пазара на газ с Делян Пеевски и на ВЕИ с Иво Прокопиев?!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!