Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Външният министър на Северна Македония: Нека всеки да тълкува историята си, както намери за добре

Външният министър на Северна Македония: Нека всеки да тълкува историята си, както намери за добре - Труд

No photo description available.

Луно, луно, земьо македонска

Нека всеки да тълкува историята си, както намери за добре

Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи изрази сериозно съмнение, че Съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси ще постигне някакво споразумение, затова предложи „всеки да тълкува историята си, както намери за добре“, цитира думите му излъчващата на албански език скопска телевизия „Алсат-М“.

No photo description available.
Луно, луно, земьо македонска - Posts | Facebook

„Подходът за налагане на историята като критерий и постигането на споразумение за една абсолютна историческа истина отпреди 100 или 70 години, не е пътят, който две европейски държави, членки на НАТО, трябва да имат като единствена перспектива за сътрудничество“, коментира Османи.

No photo description available.
Луно, луно, земьо македонска - Posts | Facebook

На брифинг той оцени като ирационален подхода към установяване на историята и посочи като пример, че бившият български външен министър Екатерина Захариева поиска ново споразумение, според което македонският език произлиза от българския, а македонската нация е създадена след опит на България да я освободи от Османската империя. Официално Скопие отхвърли подобно предложение.

Тъй като европейската интеграция е в застой, Османи очаква засилване на инерцията в преговорите със София след посещението на българския премиер Кирил Петков в страната през януари. Противно на президента Стево Пендаровски, който призова да не се бърза, Османи е на мнение, че нито бързането, нито забавянето ще повлияят на качеството на решението.

„Искаме нещо, което си е наше и е заслужено, и смятам, че не трябва да оставяме място този въпрос бавно да навлезе в замразен конфликт“, каза Османи.

Османи разкри, че Скопие е отговорило на „Предложението 5+1“ и че има съгласие по искането българите да бъдат включени в Конституцията на страната, докато текат преговори с Брюксел. Въпреки това, за разлика от вицепремиера Никола Димитров, Османи е резервиран по отношение на участието на парламента в Скопие в процеса.

Източник/ци: Външният министър на Северна Македония: Нека всеки да тълкува историята си, както намери за добре - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!