Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руските кораби получиха уникалната ракета “Ответ”, която “сериозно променя играта”

/Поглед.инфо/ Темата за борбата с вражеските подводници винаги е била актуална във всички развити флоти по света и от гледна точка на прогреса, в момента идеалният инструмент са така наречените ракетни торпеда, които получават огромно развитие по време на Съветския съюз и съвременна Русия. Сега флотът е приел най-новия "Ответ” комплекс, способен сериозно да промени борбата с подводниците.

Руското министерство на отбраната публикува доста интересно видео, в което модернизираният голям кораб за борба срещу подводниците Проект 1155М провежда контролни изпитания на новата подводна ракетна система "Ответ" в Японско море и доста успешно - тестовата "подводница" се спуска към дъното. Така ВМС получава ново и доста сериозно оръжие, способно ефективно да се бори с такъв враг на дълги разстояния. И така, какъв е новият комплекс? Всъщност това са два свързани модула в един - ракета и торпедо. Първият доставя втория до точката на откриване на врага, а след това всичко е традиционно - торпедото търси целта си и винаги я намира, доста трудно е да се избегне. Такъв сложен принцип е създаден за решаване на два проблема едновременно - намаляване на времето за доставката на торпедото до целта, така че то просто да не може да пропусне, както и значително увеличаване на разстоянието на взаимодействие с вражеските подводници , което е ключова разлика от класическите торпеда. Но „Ответ“ има много други нюанси, които представляват особен интерес.

Източник: Twitter. "Маршал Шапошников" първоначално има в арсенала си повече ракети "Ответ", тъй като противоподводните операции са основната му специализация. На борда има мощен сонарен комплекс, който е необходим за PLRK.

Първоначално новият ПЛРК е създаден на базата на експортната ракета-торпедо 91Р и различните ѝ модификации, чийто обхват е ограничен до 50 километра за надводни носители (за версията за подводници е по-малка). По-късно, когато ние самите се нуждаем от това оръжие, започваме да създаваме "Ответ" - версия за руския флот с подобрени характеристики, но резултатът изненадва всички, и то не към по-добро. Оказва се, че няма подобрение в показателите и всичко си остава, както преди. Въпреки това, много експерти предполагат, че нашите конструктори, както винаги, са заложили значително повече възможности, отколкото е обявено за потенциалния враг и според общоприетото схващане реалния обхват на "Отговор" е 100 километра. Тоест два пъти по-далеч от възможностите на американските атомни подводници с техните торпеда МК48 и съвременните руски аналози. Това мнение щеше да остане без доказателства, ако не бяха други новини, според които "Ответ" вече е в процес на модернизация.

Източник: Министерството на отбраната на Русия. В кадъра стартирането на ракета "Ответ". Ясно се вижда, че ракетата се опитва да набере максимална височина, което определя нейния обсег – траекторията е балистична. Поради тази причина изстрелването от под водата намалява разстоянието, в зависимост от дълбочината. С други думи, корабите са тези, които удрят доколкото е възможно.

Съвпадение – планират да удвоят обсега на ПЛРК до точно 100 километра. Нещо подсказва, че всъщност в тази форма те сега влизат във флота, а ограничението от 50 километра е създадено специално, за да не се проправя пътя за надпревара във въоръжението и да не даде на американците официална причина да модернизират своите подобни системи. Освен това този подход не е лишен от смисъл и вече е използван многократно в руските въоръжени сили. Не е нужно да ходите далеч за пример - П-800 "Оникс" също е претърпял модернизация. Първоначално максималния му обхват не надвишаваше 600 километра, но заинтересованите хора смятаха това за прикриване на работните характеристики и често се спори, че реалните числа са 800 километра, какъвто е индексът на ракетата (точно като при П-700 и П-1000 , където числата са почти равни на обсега) И така, какво се промени? През 2019 г., когато вече стана ясно, че "Циркон" ще стане лидер сред противокорабните ракети, П-800 претърпява малка модернизация, по време на която чрез манипулиране на резервоарите за гориво, обсегът на действие беше увеличен до 800 километра. Е, в същото време обновяват софтуера, за да може ракетата да поразява и на сушата. Същата е и ситуацията "Калибър", където 300 километра се превърнаха в 2600.

Източник: warfare.ru. Снимка 91РВ1. Има информация, че в качеството му на торпедо при ракета "Ответ" може да се използва малко по размер MTT - същото като това на "Packet-NK/PL". Тоест може да се добавят още 20 км към 50те километра обхват.

В случая с “Ответ” е очевидно, че историята е същата. Но дори и в основния си вид, той сериозно променя баланса на силите, защото основната характеристика на ПЛРК е, че може да се използва от всички подводници през торпедните апарати, както и от всички надводни кораби с пускова установка 3С14, включително някои малки ракетни катери. Можете например да вземете същия модернизиран голям противоподводен кораб проект 1155М, който заедно с авиацията ще търси подводници и, да речем, проект 22800 “Каракурт”, разположен на прилично разстояние, ще поразява цели. Зоната на покритие ще нарасне значително, както и общите боеприпаси, просто трябва правилно да се организира търсенето на целта. Между другото, това може да стане с помощта на модули, които в момента се разработват за флота. Например от три години имаме контейнерна версия на "Минотавър-М", чиито характеристики са внимателно скрити. Може да се монтира такъв контейнер навсякъде, но най-подходящи са специализираните модулни бойни единици - патрулните кораби от проект 22160. В бъдеще те също ще могат да използват "Ответ "

Източник: bastion-opk.ru. В кадъра корветата на проект 20386, по-точно хангара за модулите, където ГАЗ "Минотавр-М" е маркиран в жълто. Същият кораб може да бъде оборудван с допълнителни пускови установки за ракета "Ответ".

В допълнение към големите противоподводни кораби, новият комплекс ще бъде монтиран на всички кораби на флота, оборудвани с 3С14 и прилична сонарна система, и това, разбира се, са фрегатите от серията "Адмирал", корвети от Проект 20385, както и фрегатите от проект 11356Р.

Превод: В. Сергеев

 

Източник/ци: Руските кораби получиха уникалната ракета “Ответ”, която “сериозно променя играта” - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!