Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последно предупреждение. Путин се обърна към олигарсите

Последно предупреждение. Путин се обърна към олигарсите

/Поглед.инфо/ Наскоро в Москва се проведе юбилейният 30-ти конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП), който често наричат ​​"Профсъюз на олигарсите".

Владимир Путин посочи факта, че печалбите на бизнеса са нараснали до 21,6 трилиона рубли за девет месеца. Това е с 63,7% повече спрямо предкризисната 2019 г. и със 79% повече от миналата година.

Президентът каза, че нарастващите печалби трябва да бъдат насочени към развитието на страната, към инвестициите в реалния сектор на икономиката, а не да се изяждат на мига.

Разбира се, мнозина ще кажат, че подобни думи се чуват редовно, а олигарсите, както си теглят парите в офшорки, продължават да го правят. И цифрите потвърждават тази теза. Изходящият капитал от Русия от началото на тази година възлиза на 73,9 милиарда рубли. Това е 1,5 пъти повече от година по-рано.

До такива заключения обаче може да се стигне само ако ситуацията се анализира повърхностно. Атаката срещу олигарсите наистина започна не толкова отдавна. Отправната точка може да се нарече 11 март 2021 г., когато на среща с големия бизнес Путин инструктира Федералната данъчна служба да докладва редовно за това как олигарсите харчат парите си: дали ги инвестират в икономиката или ги вкарват в офшорки.

Но защо беше направено едва през март? Доскоро в управлението на практика нямаше хора с нелиберални възгледи. Кудрин, Греф, Дворкович, Силуанов, Набиулина, Чубайс - всички тези хора "управляваха" нашата икономика в продължение на десетилетия, използвайки, от една страна, вътрешната подкрепа на олигарсите, от друга страна, Запада.

Те създадоха най-благоприятните условия за теглене на средства от офшорки. Но що се отнася до инвестициите, тук според нас умишлено се създаде бъркотия. За някакви благоприятни условия не можеше да се говори. За да не може, не дай Боже, никой предприемач да не реши да влага средства с Русия.

След смяната на правителството ситуацията се промени драстично. Системните либерали, разбира се, не са отишли никъде, но до голяма степен са загубили влиянието си. Путин успя да вкара във властта Мишустин, Белоусов, Борисов, Егоров и другите фигури, едва след като станаха готови. Преди това своеобразният експеримент с назначаването на Белоусов на поста министър на икономиката не се оправда: Белоусов беше „изяден“ от либералите.

Сега нещата са различни. И държавниците започнаха тихо да въртят клапана. Прекратяването на споразуменията за двойното данъчно облагане с офшорните компании (което беше частично приложено по същото време), увеличаване на данъчната тежест върху производителите на суровини, приемането на преференциални условия за компании, които инвестират - всичко това започна да променя ситуацията.

Виждаме определени успехи. Например, ръстът на инвестициите в дълготрайни активи се увеличи с рекорден темп от много години (с 8%), редица компании се пререгистрират от офшорни компании в Свободните икономически зона в Калининград и Владивосток („Норникел“, „Уралхим“ и др.). Но процесът наистина върви бавно.

На първо място, защото държавниците не смеят да започнат открита война с олигарсите, които са подкрепяни от Запада. Защо е взето такова решение е абсолютно ясно. Силите, уви, не са равни. Не бива да мислите, че Путин и държавниците са всемогъщи. Те действат в ситуация, при която цената на грешка е твърде висока.

Ако Путин имаше магическа пръчка, който щеше да я размаха и например Централната банка щеше да се оттегли от подчинението на МВФ, той отдавна щеше да го направи. Например в случая с армията, в която западни агенти не са проникнали, това беше направено бързо. Но икономиката е нещо съвсем различно.

Затова на олигарсите е поставено условие: или да станат национални предприемачи, или бавно ще бъдат смачкани. За 9 месеца от началото на сблъсъка предварителният резултат е постигнат. Курсът на Путин показва своята ефективност.

Според нас на олигарсите е дадена година. През това време те трябва да решат. Не напразно Андрей Белоусов зададе въпрос на олигарсите: Бих искал да попитам: с кого сте, майстори на металургията и химията? В националната програма или не?

Тези думи илюстрират най-ярко конфронтацията. Някои ще бъдат в националния дневен ред, други не. И тогава последните ще се изправи пред съдбата на братя Магомедови.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Последно предупреждение. Путин се обърна към олигарсите - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!