Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Хиновски потвърди: Да, в парламента има депутат с 50 ВЕИ, познавам го лично!

Иван Хиновски потвърди: Да, в парламента има депутат с 50 ВЕИ, познавам го лично!

На въпрос дали има депутат с 50 ВЕИ в новия парламент, eнергийният експерт Иван Хиновски каза, че да, има, и той го познава лично. Но отказа да обяви името му. Това е общоевропейски проблем за конфликт на интереси в енергетиката, посочи експертът. 

Румен Петков: Мораториумът върху цената на тока гарантира премията на собствениците на соларни панели от Фонда за енергийна сигурност.

Има странни геополитически въздействия за реализацията на руския газ. Италия получава азерски газ, който е 8 пъти по-евтин от руския. Но при нас идват много малки количества от него. Причините са свързани основно с интерконектора България-Гърция, посочи още енергийният експерт.  

„ТЕЦ Варна се движи много иновативно, готви се за сериозна модернизация. Централата е нужна на енергийната система. Тя е опорна генерираща мощност в район, в който има непостоянно електропроизводство”, поясни той.

Бареков за "промяната": Токът гони 900 лева, газът удари 4000, Киро Петков да слага наколенките и марш към Москва

Хиновски прогнозира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия скорошно нормализиране на цената на електроенергията.

„В най-скоро време цените ще се успокоят. Очаквам, че мораториумът ще падне. Анализите показват, че има решение за успокояване на регулирания пазар. Има условия да получим символични поскъпвания от 1,3% ръст на електроенергията и 3% на отоплението. Рисково е да се изземе цялата евтина енергия от АЕЦ „Козлодуй" и да се вкара в регулирания пазар", обясни Хиновски.

По думите му в механизма, който ще предложим от „Има такъв народ”, се стига до 90% компенсация на разликата.  

Никой не е очаквал този бум в цените на тока. Регулиран пазар има само още в Унгария. Той спасява потребителите от високите цени. Ние забавихме излизането на потребителите на свободния пазар и това бе за хубаво, каза още Хиновски. 

Има разчети, които се обсъждат, за механизъм, който да е за до 90% компенсации на бизнеса. Някои дружества може да получат и до 100%. Цялата бг енергетика ще генерира печалба от порядъка на 4 млрд. лева.  Част от тези свръхприходи ще бъдат върнати обратно на бизнеса. Това са промени в закона за енергетиката, които ние от ИТН ще предложим. 

Източник/ци: Иван Хиновски потвърди: Да, в парламента има депутат с 50 ВЕИ, познавам го лично!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!