Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лорер се зарече да привлече чуждестранни инвестиции, които де факто от 10 години са пресъхнали

Лорер се зарече да привлече чуждестранни инвестиции, които де факто от 10 години са пресъхнали
Недялка Кръстева: Къде е първия инвеститор на Министър председателят на който подари 34000000 лв.

Натискът на инфлацията ще започне да намалява от следващата година. Това прогнозира пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той и екипът му са амбицирани да върнат чуждестранните инвеститори чрез създаване на сигурна среда за бизнес, с ясни правила и възможност за подкрепа на стартиращи компании чрез обединяване на всички държавни финансови инструменти.

Ако Европейската централна банка възприеме заявения от Федералния резерв на САЩ курс да вдигне лихвите и спре изкупването на държавен дълг, натискът на инфлацията в общността ще намалее, прогнозира Даниел Лорер.

"Така че като монетарна политика натискът за инфлация ще започне да намалява от догодина. Междувременно у нас ние нямаме тези лостове на действие, така че можем да работим само и единствено с нашия бюджет, като фискални мерки, за да подпомогнем най-слабите от българското общество и да облекчим удара на инфлацията от тях", каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

За да се ускори темпа на икономиката са нужни инвестициите и новият министър е амбицирани да ги осигури.

"От 10 години насам чуждестранните инвестиции де факто са пресъхнали. Затова аз считам, че започвайки от следващата година, променяйки имиджа на България на място, в което може да се работи без риск за собствеността, тези инвеститори отново ще се появят и пожелаят да инвестират. Имаме списък от тях за много сериозни цифри. Много сериозни цифри, които просто чакат да видят една предвидима среда и една държава и администрация, която ги пресреща с отворени обятия", заяви Даниел Лорер.

Той обясни, как ще си сътрудничат ведомствата в подкрепа на инвеститорите.

"Българска агенция за инвестиции намира потенциален инвеститор, който решава да инвестира в някоя от индустриалните зони, които са в Националната компания индустриални зони, която е в Министерството на промишлеността. Двете организации се събират. Приготвят пакет и инвеститорът е добре дошъл у нас", обясни министърът на иновациите и растежа.

Предвижда се и обединяване на финансовите инструментите в подкрепа на бизнеса.

"Както Националния иновационен фонд, който помага на учените да направят технологичен трансфер на тяхната разработка в някакъв начинаещ бизнес, така и Фондът на фондовете, който предлага финансиране на стартъпи от различно ниво на растеж, така и ББР, която вече предлага заеми на по-зрели бизнеси. Събираме тези инструменти на едно място и рационализираме дейността им, така че да има много ясна верига кой и кога може да се финансира и от кой инструмент на държавата", поясни Лорер.

Образованието също трябва да заработи в подкрепа на иновативния бизнес.

"Това означава академични кадри на изключително високо ниво - докторанти, професори в новите дисциплини, изкуствен интелект, дълбоки технологии, които да могат да захранят нашите стартъпи с достатъчно ниво на знание, така че те да създават наистина иновации на световно ниво. Иначе ще останем обслужваща икономика", каза още Даниел Лорер.

Новото министeрство ще работи и за инвестиции по линия на Зеления преход, във ВЕИ инсталации, зелен водород, системи за съхранение на електричество и др. /БГНЕС

Elena Ivanova:

Източник/ци: Лорер се зарече да привлече чуждестранни инвестиции, които де факто от 10 години са пресъхнали - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!