Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВнРна РФ: Моментът на истината настъпи. Русия ще премине към режим на контразаплаха, ако НАТО откаже да засили сигурността

Русия с твърда позиция към НАТО за изграждане на европейска сигурност, каквато я вижда Москва

/Поглед.инфо/ Русия ще търси от НАТО визията за изграждане на европейска сигурност, каквато вижда Москва, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

„Ние просто даваме да се разбере, че сме готови да говорим за това как да превърнем военния сценарий или военно-техническия сценарий в политически процес, който действително ще укрепи военната сигурност <...> на всички държави на територията на ОССЕ, Евро-Атлантика, Евразия. Ако това не се получи, тогава вече сме ги предупредили (НАТО - ПИ), след това ние също ще преминем към режим на създаване на контразаплахи, но тогава ще бъде твърде късно да ни питат защо сме взели такива решения , защо сме разположили такива системи“, каза той.

"В този случай ние излагаме всичко много честно, открито, на хартия. И, между другото, е много важно от политическа гледна точка - да хвърлим камък в това блато. Крайно време е да се замислят и европейците, ако те не искат да превърнат своя континент в арена на военна конфронтация“, добави Грушко.

Грушко подчерта, че страните от алианса трябва да приемат сериозно предложенията на Русия за гаранции за сигурност, или ще им се наложи да имат работа с военно-техническа алтернатива. "Те имат два начина. Първо: да приемат сериозно това, което поставяме на масата, или да имат работа с военно-техническа алтернатива", каза дипломатът.

Грушко каза, че посланиците на западните страни в разговори нарекоха действията на Запада през 2008 г. по отношение на Русия, която защитаваше гражданите на Южна Осетия след нападението на Грузия, "най-голямата грешка". "През 2008 г. ни "простиха", а след това "надушихме кръв" и други подобни. Това е съвсем сериозно, не съм говорил с публицисти, а с посланици. И това е най-сериозният проблем днес. Това ни принуждава да продължим напред с такива необичайни средства и да бъдем абсолютно ясни и публични в артикулирането на нашите искания и нашата визия за сигурност“, обясни той.

Предложенията на Москва:

Русия и НАТО стигнаха "до момента на истината" в отношенията, предложенията на Москва за гаранции за сигурност са насочени към отдалечаване от опасната линия.

Една крачка напред, две крачки назад.

„Моментът на истината настъпи. Наистина стигнахме до опасна линия и нашите предложения са точно насочени към отдалечаване от тази опасна линия и все пак да влезем в някакъв нормален диалог, на чийто преден план ще бъдат интересите на сигурността. И ние сме дефинирали много ясно начините за постигане на това“, каза той.

"Вторият момент е защо го направихме в такава форма, много откровена и директна. Защото всички споразумения, постигнати с НАТО, са Основополагащият акт, където те поеха две задължения. Първото, е да не разполагат значителни военни сили на територията на нови членове на постоянна основа. И второто -  да не поставят там ядрени оръжия, да не създават инфраструктура. Така че ние сме изправени пред факта, че те започнаха да заобикалят тези разпоредби", каза дипломатът.

Затова, продължи Грушко, Москва предложи абсолютно ясен и разбираем език, който да изключи всякаква двусмислие и погрешно тълкуване.

Както отбеляза Грушко, Русия очаква, че НАТО няма да може да не обърне сериозно внимание на руските предложения за гаранциите за сигурност.

„Днес стигнахме до момента на истината в отношенията ни с НАТО, когато е необходимо да се определи принципно. Ние направихме тази стъпка и изхождаме от факта, че вече няма да е възможно някак си да отхвърлят или да го премълчат", каза той.

Грушко каза, че в проектодоговора за гаранции за сигурност Русия е формулирала по същество своите национални интереси, а също така е описала визията си за военна сигурност в Европа. „Това не е свързано с НАТО, а се дължи на факта, че е необходимо да се премине към други принципи за гарантиране на сигурността, в противен случай ще се окажем в много трудна ситуация, която не бихме искали да повторим“, добави той.

Руската федерация последователно ще се стреми да изгражда европейска сигурност според принципите, формулирани от Москва, продължи дипломатът.

„Ще се стремим много последователно и фундаментално към визията как да изградим европейска сигурност, точно както я формулирахме“, каза той.

Ресурси за обезпечаване на сигурност

Според дипломата Русия разполага с всички технически възможности за осигуряване на военната сигурност на страната.

„Фактът, че имаме достатъчно технически възможности, за да гарантираме надеждно нашата военна сигурност с всички средства, се признава от нашите партньори. Тъй като това прави НАТО, те точно сега се опитват да неутрализират нашите предимства“, каза той.

Превод: ПИ

Източник/ци: МВнРна РФ: Моментът на истината настъпи. Русия ще премине към режим на контразаплаха, ако НАТО откаже да засили сигурността - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!