Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руското външно министерство започна да троши през коляно плановете за обкръжаване на страната

Руското външно министерство започна да троши през коляно плановете за обкръжаване на страната

Александър Дубровский

/Поглед.инфо/ Екраните нямаха време да се охладят след поредната видео среща на високо равнище Русия-САЩ, на която Владимир Путин предложи незабавно да започнат преговори за гаранции за сигурност, изключвайки всяко по-нататъшно напредване на НАТО на изток и разполагане на оръжия в съседни държави, предимно в Украйна и заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков недвусмислено заплаши: "Липсата на напредък към политико-дипломатическо решение на този проблем ще доведе до там, нашият отговор да бъде военен и военно-технически."

Преходът от омръзналата и вечно отбранителна „загриженост“ към настъплението в стил „за пореден път виждам, а ти не се обиждай“ е толкова поразителен, че дори изглеждаше, че това е някакъв случаен изблик на човек, раздразнен, че е неочаквано откъснат от важни дела. Но не. Изглежда, нашето Министерство на външните работи е започнало да издава планина документи, където всяка дума, всяка буква и най-важното - всяка запетая са на своето място, като не оставят дори минимална празнина за двоен прочит.

Руското външно министерство публикува на официалния си сайт проекти на договори между Русия, НАТО и САЩ за гаранции за сигурност.

Основните разпоредби на първия документ:

Да се изключи по-нататъшното разширяване на НАТО и присъединяването на Украйна към Алианса.

Да не се разполагат допълнителни военни и оръжия извън страните, където са се намирали през май 1997 г. (преди присъединяването на източноевропейските страни към Алианса), освен в изключителни случаи със съгласието на Русия и членките на НАТО.

-Отказ от всякаква военна дейност на НАТО в Украйна, в Източна Европа, Закавказието и Централна Азия.

-Да не се разгръщат ракети със среден и малък обсег, където могат да ударят територията на другата страна.

Да не се провеждат учения и други действия с численост повече от бригада в договорената гранична зона, редовно да се обменя информация за военни учения.

Да се потвърди, че страните не се разглеждат взаимно като опоненти, да се закрепи договореност те да решават мирно всички спорове и да се въздържат от използване на сила.

Да се поеме ангажимент да не се създават условия, които биха могли да бъдат възприети като заплаха от другата страна.

- Да се създадат горещи линии за контакти при спешни случаи.

Съставен е на руски, английски и френски език, текстовете на които са автентични. Споразумението ще влезе в сила от датата, на която уведомленията за съгласие от повече от половината от подписалите държави са внесени при депозитар.

Посочено е също, че всеки участник може да се оттегли от споразумението, като уведоми депозитаря за това. В този случай договорът се прекратява на индивидуална основа след 30 дни.

Основните разпоредби на втория документ:

- Да не се разгръщат оръжия и сили в райони, където това ще бъде възприето от другата страна като заплаха за националната сигурност.

- Страните да се въздържат от полети на тежки бомбардировачи с ядрена и неядрена техника извън собственото си небе, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.

- Да се въздържат от присъствие на военни кораби в райони извън националните води, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.

- Да не разгръщат ракети със среден и малък обсег в чужбина и в райони, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.

- Да не разполагат ядрени оръжия в чужбина и да върнат вече разположените, както и да елиминират инфраструктурата за разполагане на ядрени оръжия извън своя територия.

- Да не провеждат военни учения с разработване на сценарии за използване на ядрени оръжия и да не подготвят военните от неядрени държави да използват ядрено оръжие.

- САЩ се ангажират да изключат по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и да откажат да приемат постсъветските страни в Алианса.

- САЩ да поемат задължения да не създават военни бази в постсъветските страни, да не използват военната им инфраструктура и да не развиват военно сътрудничество с тях.

Споразумението е съставено на руски и английски език и влиза в сила от датата на получаване на писмено уведомление, че страните са изпълнили необходимите вътрешни процедури.

Според мен всичко по-горе е много подобно на момента на истината за потенциалните участници. А за неучастващите, които отказват или се опитват да разводнят предложените проектоспоразумения, още повече. И определено ще опитат, защото природата им е толкова мръсна и плитка.

И, може би, най-важното. Отнася се за Украйна и цялата киевска пасмина, минала и настояща.

Украйна получи шанс да оцелее в своите граници, но за голямо съжаление на народа няма да се възползва от този шанс.

Сега не говоря за независимостта ѝ и нейните перспективи, които във всеки случай са съмнителни в изолация от Русия. Проблемът е друг: киевските власти категорично не се интересуват от целостта на територията, където временно са се закрепили и трескаво пълнят джобовете си.

Дори в случай на запазване на целостта на страната, така или иначе ги чака народен съд, може би бърз и никак не толерантен. Да отпише всички престъпления на хунтата може единствено тежък колапс на страната и е желателно (за тях) в резултат на действията на Русия, чийто заместник-външен министър говори. Няма други варианти, не са ги оставили следователно най-голяма съпротива срещу предложеното споразумение Русия-НАТО-САЩ трябва да се очаква от Киев.

И от последните новини: НАТО потвърди получаването на руското проектоспоразумение и веднага, през устата на Столтенберг, започна да го разводнява с евтини насрещни претенции , без да осъзнава, че с това най-накрая сваля маските си.

Всичко може да се очаква, както и фактът, че сега Русия определено няма да остави този въпрос да бъде разводняван.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Руското външно министерство започна да троши през коляно плановете за обкръжаване на страната - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!