Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Топалов: Ако ЕС иска да пуснем Северна Македония на всяка цена, да си променят правилата

"Гърците не са им роднини и оттук идва разликата в нашия подход в отношенията ни с Република Северна Македония. Ние сме около 2 милиона потомци на някогашните революционери и бежанци от някогашната Македония. Значи те са наши роднини. За нас е неизбежно да минем по всички криволици на дипломатическите отношения и да се опитаме да убедим нашите братовчеди там, че трябва да признаят това, което и в Договора е фиксирано, че сме имали обща история до 1944 година, докогато сме били един народ с един език". 

Това каза пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия по исторически и образователни въпроси.

Той обясни, че подходът на Гърция е бил да постави условията си пред Скопие - да се откажат от античното си фалшиво минало и да променят името си, защото Македония е едно понятие, към което и Атина има големи претенции - и не са се занимавали повече:

"30 години по-късно македонците дойдоха на вратата на Гърция, отказаха се от античното минало, смениха си името и Гърция каза, че оттук нататък ние ще ви даваме "ок". 

По думите на проф. Топалов ние не искаме много от РСМ, искаме само да спазят Договора за добросъседство:

"Ние приемаме като даденост държавата, създадена изкуствено след 1944 г., фалшиво създадена държава, но я има. Има ли я вече толкова години - има я. Но искаме само да не изопачават историята".

Според него в новото правителство на България "може някои да имат и по-различно становище" по темата за РСМ и да мислят, толкова ли е важно те да си признаят:

"Много е важно, защото, ако не си го признаят, ние българите губим идентичността си. Според мен не е лошо да се свика КСНС по темата при президента".

По думите на проф. Топалов може да имаме нерешени политически конфликти с РСМ и да развиваме бизнес с тях, но "имаме индикации, че те не желаят да развиват бизнес с България, но искат да бъдат пуснати в ЕС". 

Информацията за огромен натиск върху България е силно преувеличена, подчерта проф. Топалов и добави:

"Ако ЕС иска ние да пуснем РСМ на всяка цена, да си променят правилата! И когато си промени правилата, да пуска когото си иска, но докато има правила, никой не може да накара България, освен ако крепостта не се предаде отвътре, но аз не виждам индикации да се предаде".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Кирил Топалов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Източник/ци: Проф. Кирил Топалов: Гърците не са им роднини, в това е разликата в подхода ни към РСМ - От деня - БНР Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!