Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия предложи на НАТО да се отдръпне от нейните граници

Русия предложи на НАТО да се отдръпне от нейните граници

/Поглед.инфо/ Външното министерство на Русия публикува в петък проекти на споразумения между Русия и САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Споразуменията посочват прекратяването на по-нататъшното разширяване на НАТО и на присъединяването на Украйна към Алианса. Освен това блокът трябва да се откаже от военните дейности в други страни от бившия СССР. Експертите смятат, че Западът ще вземе това предложение като ултиматум и едва ли ще го приеме. Тогава каква е същността на инициативата на Москва?

В петък Министерството на външните работи разпространи два руски проектодокумента за правни гаранции за сигурност от САЩ и страните-членки на НАТО. Проектът за договор със САЩ и споразумението с Алианса бяха представени на американската страна на 15 декември на заседание на руското външно министерство. Руската страна е готова да започне преговори за гаранции за сигурност по всяко време, каза в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„И двата текста не са съставени на принципа на меню, където можете да избирате едното или другото, те се допълват взаимно и трябва да се разглеждат като комплекс“, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. „Всеки от тези документи е разработен по свой собствен начин различни аспекти на тревожната ситуация в Европа и Евразия”, допълни той.

В проекта на споразумение с НАТО Русия предлага: Алиансът поема задължението да изключи по-нататъшно разширяване – включително присъединяването на Украйна към Северноатлантическия блок. Москва призовава Алианса да се откаже от всякаква военна дейност извън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Кавказ и Централна Азия. От май 1997 г. (преди включването на източноевропейските страни в НАТО) Алиансът беше молен да не разполага с допълнителни оръжия и нови военни контингенти извън страните, в които са били разположени.

Руската страна е готова да поеме ангажимент да не разгръща ракети със среден и по-малък обсег в райони, откъдето тези ракети могат да ударят страните от НАТО - и Алиансът трябва да предприеме подобна стъпка. Ръководството на НАТО е помолено да потвърди, че Русия и Алиансът не се разглеждат един друг като противници, да потвърдят намеренията си за мирно разрешаване на спорове и да се въздържат от разрешаването им със сила, а също и да не създават условия, които могат да се разглеждат като взаимни заплахи.

Проектоспоразумението със САЩ предполага, че Москва и Вашингтон няма да използват територията на други държави за подготовка или извършване на атаки една срещу друга. Предполага се, че и двете страни се задължават да не провеждат учения с разработване на сценарии за използване на ядрени оръжия и да дадат гаранции да не подготвят военни от неядрени държави за използване на ядрени оръжия. Москва призовава Вашингтон да си дадат взаимно гаранции да не разполагат ядрени оръжия в чужбина, да върнат на своя територия вече разположените оръжия и да унищожат инфраструктурата за разполагане на ядрени оръжия извън своя територия. Една от точките съвпада с предложението към страните от НАТО – САЩ и Русия се задължават да не разполагат ракети със среден или по-малък обсег в чужбина и в онези райони, от които е възможно да се поразяват цели на територията на „подписалите“ държави.

Всички тези предложения на Русия за гаранции за сигурност, изготвени по инициатива на президента Владимир Путин, „са оправдани и осъществими при условие, че САЩ и НАТО се откажат от курса на конфронтация с нашата страна и се опитат да ни наложат военна инфраструктура“, коментира сенатор Константин Долгов, който някога е бил пълномощен представител на руското Министерство на външните работи по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона.

„Линията на Запада е изключително опасна за цялата европейска и световна сигурност. Ето защо нашите предложения са реален принос за осигуряване на глобална стабилност “, подчерта Долгов. Сенаторът добави, че „Москва не се занимава с демагогия, както някои западни партньори, а изразява готовност незабавно да започне преговори въз основа на своите предложения“. „Нека видим дали Вашингтон и НАТО ще покажат подобна готовност“, каза политикът.

Ако „те продължат да създават заплахи за сигурността на Русия, тогава отговорът, както често се е случвало в историята, ще бъде достатъчно рязък, принципен и изключително ефективен“. „Владимир Путин многократно ясно е маркирал нашите легитимни „червени линии“, чието пресичане ще доведе до реакция от Русия, каза Долгов. Но, подчертава той, руският лидер също така посочи, че Москва в никакъв случай не е заинтересована от конфронтация със Запада.

„Очевидно това е последният писмен опит да се посочат някои възможни параметри на съвместно съществуване между Русия и НАТО в Европа“ – така оценява предложенията на Москва американистът Дмитрий Дробницки. Според него руската страна е формулирала минимума, който би могла да изисква от Вашингтон.

Генералният директор на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов от своя страна изрази съмнения, че САЩ и НАТО ще приемат условията на Русия. „Нашата „сондираща позиция“ е много твърда и на Запад ще ѝ се противопостави активно. Насрещните претенции ще бъдат много сериозни “, отбеляза експертът.

Кортунов сподели по-рано своите предположения какви точки може да се съдържат в проекта за взаимноизгодна сделка, който Москва да предложи на Вашингтон. По-специално експертът предположи, че „можем да започнем с взаимен отказ да разполагаме новите си ракети в Европа“. Освен това политологът не изключва появата на буферна зона на линията на съприкосновение между силите на НАТО и Русия. Намеци за създаването ѝ наистина се появиха в проекта на споразумение, който беше публикуван от руското външно министерство в петък.

„Но като цяло е трудно да си представим условията, при които Западът ще се съгласи да сключи някакъв вид споразумение“, каза Кортунов. „Ако НАТО приеме този документ като ултиматум, тогава най-вероятно той веднага ще бъде отхвърлен”, допълва той.

Ако Западът дори не започне да обсъжда предложенията на Кремъл, тогава са възможни различни варианти за действия на Москва. Но, разбира се, ще бъдат доста резки , убеден е експертът.

„Първо, можем да разположим нови ракетни системи със среден обсег в Европа. Второ, ще засилим военните действия по линията на съприкосновение с армиите на НАТО. По-специално, там ще извършим нови маневри “, предложи анализаторът.

„Надявам се, че нашият отговор няма да означава пряка военна операция срещу Украйна. Всичко е възможно, вие и аз разбираме какво може да постигне руската армия, ако използва потенциала си. Но това само ще изостри текущите проблеми “, предупреди Кортунов.

Фьодор Лукянов, главен редактор на списание „Русия в глобалните въпроси“, смята, че Москва знае, че документите ще бъдат отхвърлени, така че целта на това предложение може би е „да се позове на факта, че е предложила”. „Всичко по-горе отразява позицията и претенциите на Русия, които се изразяват дълго време, но особено интензивно – през последните няколко седмици. Въпросът е в полагането на целта: защо се предлага такъв документ. Невъзможно е да си представим не само приемането на западните му колеги, но дори и началото на някакъв вид диалог на тази основа“, каза експертът по международни въпроси. „Трябва да очакваме по-нататъшни стъпки, предназначени да демонстрират решимостта на Русия да промени настоящата ситуация без съгласието на своите събеседници на Запад“, смята Лукянов.

От своя страна американистът Дробницки също вярва, че САЩ и НАТО, както се очаква, ще откажат - и най-вероятно по учтив начин - руския проект. „В крайна сметка исканията на Русия противоречат на плановете на Алианса. Най-вероятно там ще отговорят: страна, която не е член на НАТО, не може да посочи кой трябва да бъде приет в Алианса и кой да не бъде приет “, прогнозира американистът. Въпреки това дипломатическата победа на Москва се крие във факта, че предложенията вече са приети за разглеждане в САЩ, тоест те са станали част от международния живот, добави Дробницки.

Превод: В. Сергеев

Главнокомандващият на НАТО в Европа ген. Тод Уолтърс иска засилено военно присъствие на алианса у нас

Николай Михайлов: Ще бъде поискано безусловно съгласие България да бъде инсталирана като прифронтова държава

Източник/ци: Русия предложи на НАТО да се отдръпне от нейните граници - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!