Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Промяната: "Калинка" цъфна като нов шеф в БДЖ

Промяната: 'Калинка' цъфна като нов шеф в БДЖ

Първата рокада в транспорта, предприета от новия министър Николай Събев, може да се окаже матираща за досегашния куриерски шеф. Вчера Събев заяви, че освобождава управителя на БДЖ "Пътнически превози" ЕАД Любен Нанов заради данни за лошо мениджърско управление и на негово място слага Константин Азов до провеждането на конкурс за нов титуляр. 


Христо Алексиев и Николай Събев

Кого обаче вкара в отбора си Събев? 

Константин Азов досега бе шеф на Надзорния съвет на Българската агенция за експертно застраховане (БАЕЗ) с огромен портфейл, като идва като назначение лично на бившия икономически министър Емил Караниколов през 2019 г., при последния мандат на Бойко Борисов като премиер. Не е ясно как е вписан и там, и като директор на продажбите в БДЖ - пак до вчерашна дата. Още по-любопитна обаче е биографичната справка на харесания от новия транспортен министър кадър. 

През 2013 г. по време на служебното правителство на Марин Райков името на Азов нашумя със скандалните му назначения първо в борда на директорите на летище "Пловдив", а след това на пристанище "Варна", извършени от тогавашния ресорен министър Данаил Папазов. А предложенията за тях идват от... неговия полубрат Кристиан Кръстев. Екстранспортният министър понастоящем е зам.-кмет на София и един от сочените за любимци на ГЕРБ. 


Кристиан Кръстев е полубрат на Азов 

По времето, в което е предложен за шеф на УС на пристанището, той е и в управлението на Холдинг „БДЖ", като едновременно с това е и служител на дирекция "Протокол" в транспортното ведомство. Медийни публикации от 2013 г. твърдят, че преди шеметната кариера по високите етажи на държавните предприятия, братът на Кръстев Константин е работел в сферата на ресторантьорството. 

След това се запознал с доскорошния служебен министър Христо Алексиев, който бе назначен на същия пост и при първия служебен кабинет на президента Румен Радев през 2017 г. Именно Алексиев предложил Азов за дирекция "Протокол" в МТИТС по време на тройната коалиция, докато негов принципал бе исполинът от БСП Петър Мутафчиев, а Алексиев - член на политическия кабинет на бесепаря. 

Източник/ци: Промяната: "Калинка" цъфна като нов шеф в БДЖ - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!