Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Рашков: Чакам свидетеля по аферата „Хемус“ да проговори и тръгвам по следите на изчезналите милиони. Един обикновен гражданин е получил два джипа като подарък за изтеглянето на парите за АМ ”Хемус”

Кадър бТВ

Вътрешният министър коментира за пореден път случая с източените милиони за строителството на наша магистрала. 

Главния прокурор твърди безсмислици. Нещата стоят по съвсем различен начин. В МВР работят по случая „Хемус“ от няколко месеца, събрали са тонове доказателствени материали, без участието на Прокуратурата. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Къде беше Прокуратурата до месец май. Защо Прокуратурата не започна разследване преди да се сформира служебното правителство? Има извършени престъпления, които аз наричам престъпленията на века. Такова отклоняване на евросредства по предварително обмислени механизми, досега не сме имали. При изграждането на първите няколко лота на АМ „Хемус“ се е работило без достатъчно средства, а отделените средства от държавата са отивали в нечии джобове, други пък в сметки в чужбина“, обясни той.

„В това разследване е трябвало да има едно взаимодействие между разследващия и наблюдаващия прокурор. Обвиняемият е искал да даде показания, като е поставил две условия – Прокуратурата да не протестира мярката „домашен арест“, което е допустимо и не е нарушение на закона и ако му се наложи да пътува в чужбина Прокуратурата да му разреши. За никакво притискане не става въпрос. В нашия закон има процедура, при която се сключва споразумение с обвиняемия и това улеснява процеса на разследване. В конкретния случай наблюдаваме едно оттегляне на прокурори, което не доведе до нищо. Обвиняемият все още не е направил самопризнания“, разкри Бойко Рашков.

Според Рашков това е един от възловите участници в схемата „Хемус“. „Свидетелят можеше да ни отведе до най-късия път, където се намират онези 50-60 млн. лева. Дали не са отнесени тези пари при някои политически ръководители, които всички познаваме, дали не са в нечии партийни каси или пък до един обикновен гражданин, който е получил два джипа като подарък за изтеглянето на парите“, пита се вътрешният министър.

„Освен всичко, което казах, службата на МВР, очаквайки тези самопризнания е подготвила три следствено-оперативни екипа, които могат веднага да тръгнат в посоката, в която свидетелят ни насочи“, обяви Рашков.

Поведението на Прокуратурата е такова, че показва, че сама се е поставила в подчинение на една политическа сила, завърши министърът на вътрешните работи, пише Novini.bg.

Рашков: Един обикновен гражданин е получил два джипа като подарък за изтеглянето на парите за АМ ”Хемус”

”Къде беше тази прокуратура май месец? Това, което разследва и МВР е - има ли, няма ли престъпления при АМ ”Хемус”? И то има - аз ги наричам престъпленията на века. С такова отклоняване на бюджетни средства, използвани са едни предварително измислени механизми. Освен това липсата на средствата и информация, която да се получава, че при изграждането на първите няколко лота, е ставало с недостатъчно средства и те са отишли някъде - в партийни каси, в чужди джобове или в чужбина.”
Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването "Лице в Лице" по БТВ.

„Строителството на втората по дължина авотомагистрала у нас е национален обект, който се очакваше от много български граждани и струва на данъкоплатците огромни финансови средства. Сега се оказа, че нито парите са налице, нито магистралата е готова“, каза вътрешният министър.

„Пита се в задачата защо тази прокуратура не е започна разследване преди да се формира служебно правителство, за да разбере има ли престъпления, които са извършени във връзка със строителството на автомагистрала „Хемус“, посочи той.

По думите на Рашков обвиняемият изнасянето на парите, предназначени за изграждането на АМ "Хемус", е имал две условия, за да направи самопризнания: “Прокуратурата да не протестира мярката за домашен арест и да остане вкъщи, което е допустимо и не е нарушение на закона. Съдът е приел, че тази мярка е достатъчно. ако му се наложи да отиде в чужбина, евентуално прокурата да му разреши. Това са неща, които са ежедневие. При наличие на предпоставки, споразумение може да се случи и то улеснява процеса. Освен това самият обвиняем да получи по-либерално.
наказание.""Този човек, който стана известен (бел. ред обвиняемият), той е един от тези възлови лица, които може да ни доведе по късия път - къде са онези 60 милиона. Дали са при известни политически лица, или не? Един друг участник е получил като подарък два жипа. Той е от банката. Той е един обикновен граждани, който се е съгласил да участва.", разкри още вътрешният министър.

Рашков потвърди, че ако конкретното лице беше направил самопризнанията МВР е подготвила три екипа, които да проследят посоките на престъпленията.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Министър Рашков: Чакам свидетеля по аферата „Хемус“ да проговори и тръгвам по следите на изчезналите милиони

Petel.bg - новини - Рашков: Един обикновен гражданин е получил два джипа като подарък за изтеглянето на парите за АМ ”Хемус”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!