Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ислямисти в Париж към католици: Ще ви режем гърлата, не сте си вкъщи

Ислямисти в Париж към католици: Ще ви режем гърлата, не сте си вкъщи

Група католици бяха нападнати и подложени на жестоки, антихристиянски обиди в парижко предградие миналата сряда по време на шествие с факли, организирано за честване на Непорочното зачатие на Дева Мария.

Марианското шествие, което се проведе в Нантьор от група от тридесет католици, беше прекъсната на първата молитвена станция, когато група от ислямисти започнаха да отправят обиди и смъртни заплахи към участниците, съобщава Le Figaro.

Дузината ислямисти, участвали в атаката, нарекоха участниците в шествието „кафири“, арабски термин, означаващ „неверници“ и викаха „Кълна се в Корана, че ще ти прережа гърлото“ по посока на свещеника, който предвождаше групата, пише „Фокус“.

„След това те хвърлиха вода върху нас, след това грабнаха една от факлите, която след това хвърлиха в нашата посока“, каза Жан-Марк Сертиланж, постоянен дякон в Сен-Мари-де-Фонтенел, пред базирания в Париж вестник. Думите „не сте вкъщи“ също са били чути от ислямистките нападатели.

Групата ислямисти, която според съобщенията е имала трима лидери, е успяла да избяга преди полицията да пристигне на мястото. След като властите прецениха, че маршрутът е безопасен, процесията незабавно се възобнови, но без допълнителни спирания за молитва.

След като чу за инцидента, френският вътрешен министър Жералд Дарманин в събота се обърна към социалните медии, за да изкаже подкрепата си към католиците в цяла Франция и да осъди нападението, като нарече извършените действия „неприемливи“.

„Свободата на вероизповеданието трябва да може да се упражнява в пълно спокойствие в нашата страна. Подкрепа за католиците във Франция“, пише Дарманин.

На следващия ден заместник-прокурорът Каролин Гонтран обяви, че прокуратурата на Нантьор е започнала разследване по случая. Изявление, разказващо събитията от инцидента, също е публикувано в официалните социални медии на епархията Нантьор.

Инцидентът се случва на фона на очевидно все по-нарастващия бум на антикатолически настроения във Франция и Западна Европа.

Неизбежно атаката не само предизвиква спомени за мъченическата смърт на отец Жак Амел, 86-годишен свещеник, чието гърло беше прерязано от бойци на Ислямска държава през 2016 г., докато отслужваше литургия в Нормандия, но и за тримата католически енориаши, които бяха намушкани до смърт от ислямистки терористи в катедралата Нотр Дам в Ница през 2020 г.

Източник/ци: Ислямисти в Париж към католици: Ще ви режем гърлата, не сте си вкъщи - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!