Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Защо точно когато се заклех, КЕВР предложи повишение на тока, водата и газа

Премиерът Кирил Петков останал изненадан от предложенията на КЕВР за повишаване на цените в енергетиката - ток, газ и вода, и то още в първия ден от встъпването в длъжност на новото правителство. По тази причина кабинетът ще прави бърз анализ за 24 часа, за да се вземат мерки за недопускане на поскъпването.

 Кирил Петков: Защо точно когато се заклех, КЕВР предложи повишение на тока, водата и газа

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение”. Това обяви премиерът Кирил Петков след първото заседание на новия Министерски съвет.

"Наистина ме изненада, че точно когато се заклех, новините вечерта бяха свързани това повишение на цените. Но ние сме тук да се справяме с проблема", коментира пред медиите в Министерския съвет Кирил Петков. По тази причина той няма да пътува в Брюксел тази седмица, защото, по думите му, още няма назначени зам.-министри, а КЕВР ще обсъжда повишаването на цената на тока, водата и газа още утре. За Брюксел ще отпътува президентът Румен Радев.

По думите му трябва да се направи бърз анализ на реалните разходи в енергийната система, преди да се разпределят пари.

"Държавата е само един преразпределител на средства. От тази гледна точка бизнесът ни е основен приоритет, но по-важното от директната субсидия е да видим дали можем наистина да намалим от части цената на тока през по-добър контрол на разходната част в системата", поясни премиерът.

Още утре ще поканим областните управители на три общини - Смолян, Благоевград и Кърджали, за да ни дадат ясна и точна представа за всички щети. Да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде. Точка номер 1 беше държавата да се погрижи за пострадалите хора, каза още премиерът. 

В четвъртък Кирил Петков очаква и доклада на здравната министърка Асена Сербезова по повод пандемията и предприетите мерки, а какви още би предприел кабинетът, Петков ще обсъжда след това. Но това е един огромен приоритет, подчерта той, като допълни, че най-вероятно администрацията в министерствата и другите държавни служби ще бъде задължена да разполага със зелен сертификат. Първо обаче ще се направи правен анализ със срок до четвъртък, "за да не влезем в юридически спорове", уточни Петков.

„Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин, както налагането за зелен сертификат върху бизнеса. Това разграничаване трябва да изчезне. Ако искаме да повишим нивата на ваксинация, трябва да започнем от самите нас", категоричен бе Кирил Петков.

Той посочи, че в момента по нива на ваксинация сме зад Таджикистан и Пакистан. „Средното ниво в ЕС е 70%. Не виждам причина защо да не се стремим към това средно ниво”, коментира  премиерът.ната част в системата", поясни премиерът.

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа", бТВ, NOVA TV

Източник/ци: Кирил Петков: Защо точно когато се заклех, КЕВР предложи повишение на тока, водата и газа | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!