Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия: Ще има тежки последствия за НАТО, ако се разширява на изток

/Поглед.инфо/ Опитите за разширяване на НАТО на изток ще доведат до „ужасни последици“ за ръководения от САЩ блок и няма начин Москва да се отклони от позицията си срещу разширяването на алианса, каза заместник-министърът на външните работи на Русия в понеделник.

Говорейки пред вестник "Известия", Сергей Рябков твърди, че на поредица от съветски и руски лидери "многократно е казвано", че няма да има по-нататъшно движение на НАТО на изток, но обратното се е оказало вярно.

„Не трябва да има по-нататъшно разширяване на НАТО“, каза Рябков.

„Опитите да се представят нещата така, сякаш Русия няма право на вето тук, са несъстоятелни. Ще отстояваме позициите си. Ако нашите противници тръгнат срещу нас, те ще видят, че тяхната сигурност не е засилена. Последствията за тях ще бъдат ужасни", категоричен бе той.

Предупреждението на заместник-външния министър идва, докато напрежението на границата между Русия и Украйна продължава да расте, като Кремъл е обвинен в струпване на войски близо до границата.

НАТО предупреди Москва, че всяка военна агресия срещу Украйна ще бъде посрещната със сериозни финансови санкции, докато Русия отрече всички обвинения, че планира цялостна офанзива.

Украйна използва предполагаемата заплаха от руски войски, за да се опита да накара ръководения от САЩ блок да позволи на Киев да стане държава-членка.

Присъединяването към НАТО е една от водещите външнополитически цели на украинския президент Владимир Зеленски и той работи върху постигането на присъединяване още от избора си през 2019 г. Въпреки това миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предположи, че Киев може да трябва да изчака много по-дълъг период от време.

„За да станете член на НАТО, трябва да отговаряте на стандартите на НАТО“, каза Столтенберг.

„Ние им помагаме да организират борбата с корупцията, но 30 съюзници трябва да се съгласят, а ние нямаме консенсусно споразумение в НАТО сега относно поканата на Украйна да стане пълноправен член", заяви той.

Кремъл многократно описва украинското членство като червена линия, която не трябва да се пресича.

Също в понеделник Рябков говори пред новинарската агенция РИА Новости, предупреждавайки НАТО и САЩ, че може да бъде на хоризонта нов кръг на конфронтация, ако искането на Москва за гаранции за сигурност бъде игнорирано.

„Липсата на напредък към политическо и дипломатическо решение на този проблем ще доведе до това, че нашият отговор ще бъде военен и технологичен“, каза Рябков.

Исканите от Русия гаранции за сигурност включват не само правно обвързващ документ, който да спре разширяването на НАТО, но и споразумение да не се разполагат офанзивни оръжейни системи на териториите на съседни държави.

Превод: СМ

Източник/ци: Русия: Ще има тежки последствия за НАТО, ако се разширява на изток - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!