Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТЕЛК отива в историята

Премахване на системата на ТЕЛК и преминаване към международната системата на ICF е записано в коалиционното споразумение, подписано от четирите партии, чието правителство ще бъде гласувано от Народното събрание в понеделник.

Предвижда се също така да има специална държавна институция за хората с увреждания.

В документа е записано, че в срок от 6 месеца ще се анализират следните политики за хората с увреждания: промени в законодателство гарантиращо равното право на труд на хората с увреждания; Държавна агенция за хора с увреждания; ТЕЛК реформа с цел отделяне на медицинската диагноза от работоспособността и социалната подкрепа; надграждане на регистъра за хора с увреждания; възстановяване на националния раков регистър; промени за засилване на контрола и проверките относно достъпност на средата.

Коалиционните партньори са се разбрали още, да бъдат сложени рампи за хора с увреждания в градския транспорт и стикери за сигнализация

при нередности, както и да се проведе кампания за активно включване в програмите за заетост на хора с увреждания.

Предвидено е да има система за преквалификация и връщане на хората с увреждания към пазара на труда; насърчаване на работодателите за наемане на хора с увреждания, чрез покриване на част от осигуровките; въвеждане на система за стимулиране на работодателите да извършват преквалификацията на хора с увреждания.

Ще се направи изменение на Закона за лична помощ, включващо премахване на ТЕЛК решение като условие за достъп до лична помощ, увеличаване на часовете от 12 часа - това ще бъде спешно обсъдено в срок до 3 месеца.

Заложено е и обществено обсъждане на Наредбата за качество на социалните услуги, като в срок от 6 месеца да бъде завършена националната карта на потребностите и предлагането на социални услуги.

Източник/ци: ТЕЛК отива в историята - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!