Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков се просълзи след клетвата си като премиер

Кирил Петков се просълзи след клетвата си като премиер

Премиерът Кирил Петков се просълзи след клетвата си на държавническия пост, докато слушаше химна на страната. Министър-председателят едва успя да сдържи емоциите си, като се наложи да стисне устни, докато брадичката му видимо трепереше. 

Партньорът му в делото за промяната и вече вицепремиер и финансов министър Асен Василев пък единствен пя "Мила родино". Василев е известен като изтъкнат хорист, докато е учил в родния си град Хасково. 

Аплодисменти за новия кабинет се видяха и от редиците на ГЕРБ, въпреки яростните им критики към "Продължаваме промяната" за разнородния коалиционен състав на управлението. 

Предстои смяна на властта в Гранитната зала на Министерския съвет и по ведомства. 

Кирил Петков е избран с гласовете на 134 депутати от общо 238 гласували. 104 се обявиха против. Решението мандатоносителят "Продължаваме промяната" да състави 99-ия кабинет на страната депутатите утвърдиха в отделна процедура по структурата отново със 134 гласа "за" и 104 "против". Самия състав на МС и прекратяването на правомощията на служебния кабинет "Янев" законотворците одобриха със 134 гласа "за", 104 "против" от 238 в зала. 

Дебатите по избирането на премиера и структурата на новия Министерски съвет продължиха 3 часа, в които депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" като опозиционни на ПП, БСП, ИТН и ДБ предупредиха многократно, че изпълняването на пълния мандат ще е трудно.

Чуха се и остри реплики в залата, а най-запомнящо се бе изказването на рапъра Ицо Хазарта, който в прав текст заяви от трибуната, че е бил заплашван да не подкрепя проекта на Кирил Петков и Асен Василев. 

Новото правителство бе съставено след няколко месеца политическа криза и неуспешния изход от 2 поредни парламентарни избора. С разместването на политическите пластове, ГЕРБ стана втора политическа сила, появиха се общо 4 нови субекта - ПП, преди това ИТН на Слави Трифонов, в настоящия парламент "Възраждане", а в предишните 2 състава - вече изпадналите от НС "Изправи се.БГ! Ние идваме". 

Формулата на новото управление е коалиционна, разпределена между четирите сили. 10 министерства управлява "Промяната", по 4 - ИТН и БСП, а ДБ владее три. 

Източник/ци: Кирил Петков се просълзи след клетвата си като премиер - Lupa BG

Кирил Петков е новият министър-председател (НА ЖИВО) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!