Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил и Асен преметнаха Нинова и БСП за 12 млрд. с "харвардска елегантност"

Автор: Стефан Джендов

В коалиционното споразумение е записано, че БСП получава министерството на икономиката и индустрията. Всъщност това се оказва само на хартия, защото от съществуващото министерство на икономиката се отделя същинската част, чрез която могат да се провеждат икономически политики. Реално в квотата за управление на БСП няма да остане нищо, а всички инструменти за насърчаване на инвестициите, иновациите, предприемачеството, технологичната модернизация на бизнеса и неговото финансиране отиват в новосъздаващото се министерство на растежа и иновациите. То се очаква да бъде оглавено от приближения на Петков и Василев – Даниел Лорер. Към новото министерство, което ще управлява "Продължаваме промяната" отиват функции от три ведомства и се насочват десетки милиарди левове, а в министерството на икономиката и индустрията предвидливо оставят на БСП само проблемите.

Кирил и Асен преметнаха Нинова и БСП за 12 млрд. с 'харвардска елегантност'

Новото Министерство за растеж и иновации поема над 12 млрд. лв.

Вероятно Даниел Лорер ще управлява новата структура, като за него са избрани функции и дейности, които ще обединят целия европейски ресурс, както и съществуващите дружества, които разполагат с милиарди. Към Министерството на растежа и иновациите се насочват Главна дирекция „Европейски фондове и конкурентоспособност“ от Министерство на икономиката и Държавната Агенция за научни изследвания и иновации от министерския съвет.

Двете структури са управляващи органи на две оперативни програми и обединяването им е в разрез с европейските правила и демаркацията на дейностите между тях. Така целият ресурс от европейски средства, с които трябва да се подпомага бизнеса се концентрират в "Продължаваме промяната" и по-конкретно в ръцете на техния приближен Даниел Лорер, който беше съветник на Кирил Петков, а съпругата му заместничка на Асен Василев. Те са оплетени и в редица други фондации и асоциации, свързани точно с финансови ресурси и иновации.

Европейските средства, които попадат в портфолиото на новото министерство са  6,7 млрд. лв. По новата Програма за Конкурентоспособност и иновации на предприятията, която ще се управлява от дирекция „Европейски фондове и конкурентоспособност“, "Продължаваме промяната" и новото министерство поемат ресурс от 2.44 млрд. лв.

По програмата за Научни изследвания, Иновации и Дигитализация за интелигентна трансформация, която трябваше да се управлява чрез самостоятелната Държавната Агенция за научни изследвания и иновации се добавят още 2.2 млрд. лв.

Отделно са средствата, които идват по Плана за възстановяване и устойчивост.

Функции на Агенцията за иновации с ресурс от 411 млн. лв. по „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване чрез наука и иновации“ попадат в ръцете на министерството на промяната.

Апетитът не свършва до тук, а ще се поемат и останалите европейски средства, предвидени за бизнеса в размер на над 1.6 млрд. лв. Това са проектът за подпомагане на индустриални паркове в размер на 416 млн. лв. и „Програмата за икономическа трансформация“ в размер на 1.2 млрд. лв.

Всичките европейски средства за бизнеса в размер на 6,7 млрд. лв. не са достатъчни за носителите на промяната и затова към тях трябва да се добавят и съществуващите финансови институции. Към новото министерство се насочва и ББР, заедно с директорите, назначени от Кирил Петков, които пък се самоназначиха в дъщерните дружества и получават заплати в режим на конфликт на интереси.

Активите на банката вече намаляха от почти 4 на 3.5 млрд. лв., но и този остатък не е малък за апетитното съсредоточаване на ресурс в новия министър от ПП. Събирането на функции от различни администрации реално не свършва дотук.

В портфейла на Лорер ще попадне и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД или така наречения Фонд Фондовете. Това означава, че 1.2 млрд. лв. ще са в ръцете на новото министерство.

Излиза, че  11.4 млрд. лв. средства на българските и европейските данъкоплатци ще зависят от подписа и печата на новия министър на растежа и иновациите. Към тези средства се добавят и няколко стотин милиона други европейски средства, които ще се управляват от ББР. За капак в портфейла му отиват изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Българската агенция за инвестициите, както и дирекцията „Насърчителни мерки и проекти“.

По този начин и бюджетния ресурс за насърчаване на инвестициите, Иновационния фонд  и средствата за промоционални прояви, изложения и други в размер на още няколко десетки милиона лева годишно ще са на разпореждане на министър Даниел Лорер.

Черешката на тортата е „София Тех Парк“, заедно със Супер компютъра, които бяха изградени от последното редовно правителство. Така се оказва, че близо 12 млрд. лв. ще са на разположение на ново министерство от квотата на "Продължаваме промяната".

Какво остава за Корнелия Нинова и БСП?

За Корнелия Нинова и обещаното на БСП министерство на икономиката и индустрията остава само името му и множеството проблеми. По същество министърът няма да може да провежда никакви икономически политики, защото целият ресурс за бизнеса ще е в министерството на растежа и иновациите.

Във функциите на това министерство ще остане тристранното партньорство с бизнеса и синдикатите в сферата на индустрията, но всичко ще се свежда до безполезни срещи, защото министърът няма да има инструментариум да отговоря на нуждите на работодателски и синдикални организации.

Министърът на икономиката и индустрията ще е лошия вестител на ограниченията, идващи от Европа, защото ще трябва да транспонира новите директиви на Европейската комисия. Тези функции остават при него. Ще трябва да тушира без инструментариум и социалното напрежение в държавните фирми от военнопромишления комплекс, като ще носи и отговорност за нанесените щети от служебните министри на икономиката и директорката на ДКК – Ваня Караганева.

Ще носи отговорност и за спорните назначения във военните дружества от Министерство на отбраната, които ще бъдат пришити към министерството на икономиката индустрията. Ще носи и международна отговорност и за издънките на частните фирми от военнопромишления комплекс, защото ще е председател на междуведомствената комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната. Като черешка на тортата БСП ще получи и спрените от Кирил Петков и Даниела Везиева ремонти на язовири. Това ще са всички функции на новия министър на икономиката и индустрията. Да му пожелаем успех!

Оказва се, че след преговорите в мола и тайните вечерни срещи, Корнелия Нинова и БСП бяха измамени и ще получат едно кухо министерство без възможности за провеждане на политики и без възможности да изпълняват ангажиментите към избирателите си.

Източник/ци: Кирил и Асен преметнаха Нинова и БСП за 12 млрд. с харвардска елегантност | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!