Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Крум Зарков в безпощадна реч на пленума: Плюхте по Радев и кабинета му денонощно, затова загубихме (ЗАПИС)

Крум Зарков в безпощадна реч на пленума: Плюхте по Радев и кабинета му денонощно, затова загубихме (ЗАПИС) - Lupa BG

Соченият за бъдещ лидер на БСП пита ръководството - с ГЕРБ и Гешев ли е било, докато е громило "Промяната"

Пленумът на БСП "единодушно" реши да даде мандат на председателката в оставка Корнелия Нинова да подпише коалиционното споразумение за съвместно управление между левицата, Продължаваме промяната, ИТН и ДБ, а след гласуването част от ръководството на "Позитано" 20 излезе пред медиите и похвали членовете на Националния съвет за високата оценка, дадена за преговорите и приемането на документа за кабинета без забележки.

Запис, изпратен до редакцията на Lupa.bg от реч на сочения за бъдещ лидер на Столетницата Крум Зарков, произнесена по време на същото заседание, обаче разкри, че в киносалона на централата са се вихрили грандиозни скандали - и за оценката за провала на изборите през ноември, и за процесите във в. "Дума", и за отношението на Нинова и заместниците й към фигурата на президента Румен Радев, служебните му кабинети и "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев. 

Lupa.bg стенографира записа, за да добиете представа всъщност какъв разнобой в позициите е настъпил на "Позитано" в петък следобед, докато привидно всички дебати течаха гладко по дневния ред, предложен от Изпълнителното бюро. 

Как е водила БСП предизборната си кампания 

"Моите уважения към др. Вигенин и за усилията, положени по изготвянето на доклада, и като председател на предизборния щаб. Но неговият доклад не може и не бива да бъде приет поради една единствена причина - той не казва, подминава, премълчава или не разбира истинската причина за това, което ни се случи. Не е, че не сме били приети за ПРОМЯНАТА", казва Зарков в изложението си.

"От 4 април ние направихме своите изводи, уж, но това, което се случи на тази кампания, за този един месец, беше целенасоченото и системно поставяне на БСП СРЕЩУ вълната на промяната. Всекидневно.

Първо, всеки ден критика към служебното правителство, с повод и без повод, за щяло и нещяло.

Имаше пресконференции на БСП и ГЕРБ, една след друга, по една и съща тема. Това създаваше напрежение, непрекъснато.

Второ, ние идентифицирахме като наш основен опонент "Поискай промяната (Продължаваме промяната - б.р.)...", заявява още той, като гледа към президиума на киносалона. 

(Реплика от залата, отправена към ръководството: "Бързо, бързо, бягайте, че не можете да ги слушате". Гласът прилича на този на Весела Лечева - б.р.). 

"... Ами че ние срещу тях изляхме 2 пъти повече, отколкото срещу ГЕРБ. Въпреки очевидната вълна. Между другото, същото направихме и с Има такъв народ 2 месеца по-рано. И сега е малко нелепо, извинявайте", предупреждава той. 

БСП с ГЕРБ в ЦИК и срещу Радев

И не пропуска темата за ръчното броене на разписките от машините, което ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН решиха чрез членовете си в ЦИК в последния момент преди изборите, и се стигна до обжалване от ДБ и ИБГНИ във ВАС: "Трето, откровената колаборация с ГЕРБ и ДПС в ЦИК. По въпрос, по който БСП се е изказвала многократно за броенето на разписките от машинното гласуване. И това допринесе за ниската активност и за това нашите хора да се притесняват, след като ние непрекъснато, публично, от най-високата трибуна, внасяхме съмнения за начина, по който се гласува". 

"Загубихме и продължаваме да губим заради двуяките ни позиции по ключовия въпрос: "Борим ли се с този модел, или не? И това има личностни измерения - спрямо президента Радев. И въпреки че на 4 април казахме, че не е правилно, продължихме по същия път, с 200. И отношението ни към главния прокурор - ама ние непрекъснато лавираме - че искаме оставката му преди година и половина, че искаме закриване на специализираните съдилища. Обаче вчера (в четвъртък - б.р.) само ние, ГЕРБ и ДПС отиваме на конференция ЗА специализираните съдилища, как го обяснявате това нещо?", пита още Зарков ръководството на Столетницата, прясно подписало споразумението с ПП, в което се предвижда скоростна съдебна реформа. 

Зарков не спира да критикува и ръководството за позициите по отношение на ковид кризата и въвеждането на зелените сертификати в НС. 

А по думите му крахът на БСП се обяснява с дълбока неадекватност на партията в последните година и половина. "Паднахме под 300 хиляди гласа заради това", казва той и получава аплаузи от залата. 

Контрира го бургаски представител, сочен за близък до Атанас Зафиров (военен експерт, който участва в преговорите за кабинета в сектор "Национална сигурност" - б.р.). Членът на пленума твърди, че вътрешната опозиция е изцяло виновна за изборната загуба. 

"Мръсници" - казва Кирил Добрев в това време. Но получава дуплика, че именно Добрев след изборите на 4 април казал в широк кръг: "Стига сме се занимавали с глупости, дайте да видим кой къде ще се уреди в служебния кабинет". 

Свободна медия ли е в. "Дума"?

"... Такива откровени нелепици, за граждански, трудови, авторски договори, те просто не Ви правят чест. Има няколко имена, които изредихте, но тези имена са се вписали в историята на БСП много отдавна. И много от тях са написали повече, отколкото някои са прочели. Ще ви кажа само за един човек - Георги Георгиев, който бе единствената светлина на тази кампания, когато от страниците на "Дума" защитаваше кандидатурата на президента Радев, докато вие всички горе на трибуната я плюехте", казва още Зарков по повод "позорен" списък, спуснат от "Позитано" 20 за трудовите правоотношения на част от журналистите с партията. 

(Възгласи в залата: "Точно така") 

"Току що прочетохте списък на имена, които очернихте и казахте, че са взели пари неправомерно. И ако това не се докаже, това е ужасна клевета, ужасна клевета, ужасна клевета", предупреждава още депутатът от Русе. 

Източник/ци: Крум Зарков в безпощадна реч на пленума: Плюхте по Радев и кабинета му денонощно, затова загубихме (ЗАПИС) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!