Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Турската икономика се срива, Ердоган напада България – тюрколог пред Lupa.bg

Турският правителствен сайт „А хабер“ твърди, че България фалира. Това внушение се прави, за да се отклони вниманието на местното население от лошото икономическо състояние на страната им. Самият президент Реджеп Ердоган призовава хората да извадят от под възглавниците си своя златен резерв. Това заяви пред Lupa.bg тюркологът Емилия Славкова по повод публикация за икономическото състояние на България.

Вчера най-големият турски проправителствен Тв канал „А хабер“ пусна материал, в който твърди, че България е на ръба на фалита.

„В България, членка на Европейския съюз, цените на основните храни нарастват с бързи темпове. Темпът на нарастване на цените на стоките надхвърля 40 процента, като това се отразява на консумацията на храни от хляб до олио“, се посочва в репортаж от България.

„Кашкавалът и сиренето се превръщат в луксозни продукти на трапезата на българина. Много хора се лишават от млечните продукти“, тръби „медията на Ердоган”. Сред акцентите в репортажа е цената на хляба - 1 кг вече струва 1 евро. Сладкарниците отчитат рекордни спадове в оборотите, хората вече се лишават от торти и пасти, за да могат да си позволяват основни храни, посочва медията, на която се позовава сайтът „Родопи24“. В останалите медии темата, свързана с България, продължава да е българският алъш-вериш в Одрин. Над 1 000 000 купувачи от „фалираща България” са били на пазар в Одрин от началото на тази година, като всеки един е похарчил между 100 и 250 евро. Това е подкрепа за местната икономика, отчитали турските бизнес-сдружения.

"Горните твърдения имат за цел да отклонят донякъде вниманието на хората в Турция от постоянно влошаващия се валутен курс, в който стойността на един долар достигна вече 13,8 ТЛ., и се насочи навън, към близката чужбина. Валутната криза се изрязва в недостиг на 30 млрд. долара в държавния резерв. Самият президент Реджеп Ердоган призовава към спокойствие и гарантира, че кризата била временно явление, свързано в пертурбации в глобалната икономика. Затова той отправя призив към гражданите, хората и фирмите да извадят кой където, каквито пари и валута има  - в банки, в каси, във възглавниците – да ги извадят и вложат в инвестиции, в създаване работни места, в производство, предприятия, в износ, с което ще подпомогнат националната икономика да се стабилизира", заяви Славкова.

„Турците в момента се презапасяват. По пазарите се извиват огромни опашки. Всеки ден лирата девалвира, което пък за Турция не е ново явление. Още през 1975 г. 1 долар струваше 14 лири, а обезценяването на лирата достигна до към началото на 80-те години космически измерения. От Тургут Йозал, тогавашният министър на икономиката и бивш служител на Световната банка беше наложена либералната монетаристка политика, стабилизирала пазара. За да спасява положението, тези дни Ердоган замина за Катар, където подписа ред споразумения и размрази отношенията с ОАЕ. Съдържанието на споразуменията обаче не е известно все още. Съществуваше надежда, по-скоро мълва, че се очакват „свежи пари” от Катар. Но компетентните турски коментатори смятат, че посещението има преди всичко политическа основа. Катар, Емиратите влагат и държат парите си в английски, американски, немски банки. Изглежда, че времето на властване на турския президент все повече се скъсява - основните опозиционни партии все по-настоятелно искат предсрочни избори", обясни Славкова.

"Председателите на две от тях бяха значителни дейци, сподвижници и министри от неговата Партия на справедливостта и развитието – едната на Ахмед Давутоглу, а другата – на бившия министър на икономиката Али Бабаджан. Най-голямо е недоволството от турския президент в Народнорепубликанската партия. Амбициозният лидер и кмет на Истанбул от тази партия Екрем Имамоглу се стреми да свали Ердоган от власт и да постави кандидатурата си за президент на републиката. Положението в парламента на Партията на справедливстта и развитието на Ердоган е в критична зависимост от отношението и поведението на Партията на националистическото движение, крайно дясна, с шовинистична идеология, известна още  като партия на „сивите вълци”, с която той е в коалиция”, коментира Славкова.

Източник/ци: Тюрколог пред Lupa.bg: Турската икономика се срива, Ердоган напада България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!