Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Македонците вече не признават и че азбуката ни е с общи корени

Общите корени на българската и македонската азбука също се оказаха спорни за представителите на Република Северна Македония в мултидисциплинарната комисия с България, която трябва да изясни и постигне съгласие по общата ни история. Това се разбра от изявление на съпредседателя от българска страна проф. Ангел Димитров след заседание на 16-ата поред среща на комисията.

Като безплодно и без резултати определи той заседанието. Резултатите са нулеви, каза той в изявление в МВнР след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка. Няма резултати, единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в РСМ, посочи Димитров.

“Срещата като че ли започна под сянката на това, което се случи в Република Северна Македония на 8 декември. Тогава чухме от най-висшите политически представители там, че Св. Климент е създал македонската книжовност, писменост и духовност”, разказа той пред журналисти.

Проф. Димитров припомни, че при една от срещите на комисията пре 2018 г. се е прие съвместно честване на братята Кирил и Методий, цар Самуил и др., заедно с текстове, които признават общия произход на азбуките ни, но въпреки това на 8 декември се заговорило по традиционния начин за интерпретацията на общата история в РСМ.

Източник/ци: Македонците вече не признават и че азбуката ни е с общи корени - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!