Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ санкционираха Звонко Веселинович. Той купувал дрога от Исмет Османи, съдружник на Росица Кирова (Борисов я направи депутат)

Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово

САЩ санкционираха Звонко Веселинович. Той купувал дрога от Исмет Османи, съдружник на Росица Кирова | Bureau for Investigative Reporting and Data

САЩ санкционираха Звонко Веселинович. Той купувал дрога от Исмет Османи, съдружник на Росица Кирова

Държавният департамент на САЩ обяви нови санкции срещу група косовски сърби, предвождана от Звонко Веселинович /на снимката вляво/. Според доклад на сръбските служби Веселинович работи в тясно сътрудничество с Исмет Османи – Цури, лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици. Звонко Веселинович купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие. В България Исмет Османи е бил съдружник на Росица Кирова, настоящ зам-председател на Народното събрание от ГЕРБ.

Исмет Османи – “Цури” е арестуван през 2019 г. в Прищина. Той е известен на западните служби като “косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово” – пише в доклад на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово. Той стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

Доклада на сръбските служби, в който се твръди за връзки на Звонко Веселинович и Исмет Османи. Източник: Krik.rs

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Българската връзка

Разкритието за общата фирма на Кирова и Османи беше направено от БРРД още през април т.г. Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Попитана за това съдружие Росица Кирова каза, че не си спомня за Османи, но след публикацията предприе спешни действия, за да закрие фирмата.

Росица Кирова стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Разкритията за нейния общ бизнес с косовския наркобос се отразиха позитивно на нейната политическа кариера. Тя беше избрана два пъти за зам.-председател на парламента, като за нея гласуваха единодушно всички депутати, включително и тези, които публично громят престъпността и корупцията по време на управлението на Борисов.

По оперативни източници на BIRD, братът на Росица Кирова е един от представителите на наркобоса Христофор Амантанидис – Таки за Северозападна България.

Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово

Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово | Bureau for Investigative Reporting and Data

Росица Кирова, която днес се закле като депутат от ГЕРБ, е съдружник на прочутия косовски наркобос Исмет Османи – “Цури”, арестуван през 2019 г. в Прищина. Дамата от Видин стана известна след като бившия вече премиер Бойко Борисов я повози в джипката си и я назначи за водач на листата на ГЕРБ. Преди да се афишира публично с Борисов, Кирова беше координатор на “Има такъв народ” за Видин, но след кадрите от джипката тя беше изключена от партията.

Кирова и Османи заедно с още две лица са създали акционерното дружество “Цитадела БГ” АД през ноември 2004 г. В него Османи участва с 20% от акциите. Предметът на дейност е производство на строителни материали, лепила и сухи смеси, както и строителство.

Подписите на Кирова и Османи под учредителния протокол на фирмата Цитадела.

Акционерите на Цитадела БГ – Росица Кирова и Исмет Османи

Декларацията на Османи при основаването на Цитадела БГ.

Според собственоръчно подписаната декларация на Исмет Османи, той е гражданин на Югославия, роден на 04.09.1962 и е подновил паспорта си в Посолството на Сърбия и Черна гора в Прага.

Доклади на немските и сръбските служби: Османи е особено опасен престъпник

Три месеца след като става акционер в Цитадела БГ, немското разузнаване BND пише за Османи пише следното:

Характеристиката на Исмет Османи от доклад на BND датиран от 2015 г.

ОСМАНИ Исмет, наречен „Цури“, косовски албанец с база в КОСОВСКА МИТРОВИЦА, занимава се с контрабанда на цигари, наркотици и гориво (марихуана, хероин) и се счита за особено опасен. Поддържа тесни връзки с UCK и с ТАЧИ, когото през 1998 трябва да е поддържал мощно финансово, както и с ИБИШИ Нуредин (контрабанда).

Докладът на BND за балканската организирана престъпност с фокус върху Косово стана обществено достояние след като беше публикуван в платформата на Wikileaks.

Преди това Исмет Османи е споменат и в доклад на сръбската полиция известен като “Бяла книга на сръбската организирана престъпност”, изтекъл през 2000 г., цитиран от партньорите на OCCRP от сръбския разследващ портал Krik.rs.

Според доклада, с който колегите са се запознали в съдебно заседание, Исмет Османи е лидер на престъпна организация, участваща в международни канали за трафик на наркотици, а в Сърбия работи в тясно сътрудничество със Звонко Веселинович, който купува наркотиците от Османи и ги пренася в Сърбия, а в обратна посока продава на албанците оръжие.

Арест в Косово и политическите връзки на “Цури”

През 2019 г. в Прищина са задържани Исмет Османи “Цури”, Илир Бойку, Ментор Макани, Фадил Тачи и Рахим Хашими, известни като групата “Цури”. Те все още са разследвани за лихварство, измама и принуждаване. Освен в Косово, тази група е заподозряна да участва в организираната престъпност и в Чешката република, където “Цури” има постоянно местожителство. По данни на колеги от чешкия център за разследваща журналистика Investigaze, групата не е била предмет на активно разследвана в Чехия. “Цури” е живял в малък град до Бърно заедно с още двама косовски албанци, които са осъдени за търговия с наркотици през 2003 г.

Случаят предизвиква голям медиен интерес и е подробно отразен в косовските медии и международната преса, следяща новините в Косово и в Сърбия. Групата на “Цури” прекарва няколко месеца зад решетките, след което през октомври 2019 г, той успява да излезе от ареста срещу гаранция от 50 000 евро.

Арестът на Османи и групата му предизвиква огромен медиен интерес в Косово и в Сърбия, отразен и от световните медии.

Както е споменато в доклада на BND “Цури” е считан за близък до косовския президент Хачим Тачи, който е с обвинения за престъпления срещу човечеството от съда в Хага. Но също и като приближен на Кадри Весели, председател на косовския парламент. След ареста на Османи избухва и политически скандал, след като косовските медии публикуват снимки на Османи с Весели и с друга известна фигура на UCK – Сами Луштаку. Публикувани са и снимки на Хачим Тачи с Адил Тачи, който е задържан като част от групата на “Цури” – пише Courrier des Balkans в репортаж за ареста и последвалите скандали. Френскоезичното издание нарича “Цури” един от кръстниците на косовската мафия.

“Цури” в средата в компанията на председателя на парламента и кадър на UCK

С помощ от колегите от портала KRIK.rs, които имат достъп до съдебните документи и регистрите на населението в Сърбия потвърдиме по неоспорим начин, че  съдружникът на депутата от ГЕРБ Росица Кирова, лицето описано в докладите на немските и сръбските служби и арестуваният в Косово Исмет Османи са едно и също лице, родено на 04.09.1962 г. в Югославия.

БРРД опита да се свърже за коментар с адвоката на Исмет Османи – Албан Арифи, но той не отговори на изпратените запитвания за коментар.

Народният представител Кирова: Не познавам такъв човек

В първия работен ден на 45-то народно събрание нашият репортер разговаря с Росица Кирова, която отрече да познава Исмет Османи.

– Нямам изобщо представам, за пръв път чувам от Вас. Не го познавам този човек.

– Но Вие сте съдружници, излизате в Търговския регистър.

– Аз имам много фирми и съдружния. Възможно е, ще проверя, само да ми кажете коя беше фирмата. Знам коя е Цитадела, имало е съдружник от чужбина.

Росица Кирова обеща да проучи случая и да го изясни на последваща среща с нашия репортер.

Документите от Търговския регистър обаче са категорични. Фирмата “Цитадела БГ” в момента е в ликвидация, като Кирова е прокурист. Тя е направила няколко опита да закрие фирмата, но формално това не се е случило, като съдиите по вписванията постановяват откази поради липсващи документи или такива с изтекъл срок. Последното вписване в Търговския регистър е от 2015 г. и от него се разбира, че Росица Кирова е връчила на съдружниците, включително и на Исмет Османи, покана за общо събрание, на което да бъде взето решение да се закрие фирмата. 

Към настоящия момент фирмата “Цитадела БГ “не е закрита и поне по документи Росица Кирова и Исмет Османи се явяват все още съдружници. За да се прекратят тези бизнес отношения Кирова трябва отново да покани Османи на общо събрание, на което той лично или чрез негов пълномощник да гласува за заличаване на фирмата.

Източник/ци: Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово | Bureau for Investigative Reporting and Data

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!