Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГУБИМ 12 МИЛИАРДА?! Властите мълчат за провала! ЕК ни връща Плана на Пеканов с 43 забележки. Енергетиката в документа е на кайма...

ГУБИМ 12 МИЛИАРДА?! ЕК ни връща Плана на Пеканов с 43 забележки

Енергетиката в документа е на кайма, властите мълчат за провала, разкри Мика Зайкова

България е напът да загуби голяма част от планираните за страната средства от европейския бюджет за възстановяване и устойчивост заради куп забележки. Лошата новина съобщи синдикалистът и бивш депутат от Има такъв народ Мика Зайкова пред БНТ тази вечер.

"Нали разчитахме на Плана за възстановяване и устойчивост, и ето - макар, че още властите мълчат, но аз ще кажа - вече дойдоха бележките по плана. Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма", обяви Мика Зайкова.

"При тия цени на тока, при тая инфлация, как да оцелее българинът", попита още тя в ефира на обществената медия. 

Планът за възстановяване на България бе внесен от служебния вицепремиер Атанас Пеканов през октомври в Брюксел и е за реформи, политики и мерки за близо 13 милиарда лева. При одобрение, страната ни трябва да получи авансово плащане още в първите дни на новата година. 

За сравнение, северната ни съседка Румъния внесе своя още в началото на лятото, а през юли шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен щедро го поощри с изключително висока оценка. Нейният е на стойност близо 30 милиарда евро. 

Новата власт в лицето на Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев, както и представители на ДБ и ИТН изразиха многократно съмнения, че може да се стигне до частичен отказ от страна на Брюксел. Самият План у нас бе ревизиран от служебния кабинет, след като стана ясно, че черновата, нарисувана от ГЕРБ, има съществени пропуски. 

Думите на Зайкова за енергетиката и този ресор в обемния документ идват на фона на заявките на Пеканов преди 2 месеца, че той предвижда изграждането на нови мощности, които са един от проектите за ВЕИ. Отделно има средства за адресиране на социално-икономическите рискове по Фонда за справедлив преход - 2,4 млрд. лева, за да се влеят във въглищните райони Перник, Стара Загора и Кюстендил - за насърчаване на създаване на нови работни места в следващите 6 години.

Източник/ци: ГУБИМ 12 МИЛИАРДА?! ЕК ни връща Плана на Пеканов с 43 забележки - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!