Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кримските българи поздравиха Румен Радев за преизбирането

Кримските българи поздравиха Румен Радев за преизбирането

/Поглед.инфо/ Кримските българи приветстваха преизбирането на Румен Радев и му пожелаха здраве и сили за доброто на България и "всички българи, където и да живеят"

Кримските българи поздравиха българския президент Румен Радев за преизбирането му за втори мандат. Регионалната българска национална културна автономия “Паисий Хилендарски” в Република Крим изпрати писмо до Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Документът е подписан от ръководителя на организацията Иван Абажер.

„Вярваме, че Вие, г-н Президент, заедно с г-жа Йотова ще възстановите авторитета на България като мост на приятелството и другарството между народите. Ще намерите най-надеждния начин да сближите духовно свързаните страни и да превърнете нашето Черно море в мирно пространство за културно и духовно взаимодействие“, се казва в писмото.

След Втората световна война много българи напускат родните си места на полуострова и се заселват в различни градове и райони на Съветския съюз. След разпадането на СССР част от българите се завръщат в Крим. През март 2014 г. кримските българи гласуват единодушно за обединяването на Крим с Русия.

„Това наше решение е напълно в съответствие с историческата истина, че Крим винаги е бил част от Русия и руската култура“, се казва в писмото.

В продължение на седем години, като част от Русия, в Крим са решили въпросите за водоснабдяването и електроснабдяването, построили са ново летище, мост над Керченския проток, магистрала “Таврида” и други пътища, нови училища и болници. Крим се е модернизирал и кримските българи се гордеят с това.

„Въпреки трудностите и политическите ограничения, ние пазим и развиваме българския си език. Празнуваме българските си празници с голяма страст, изпълняваме българските си песни и народни танци. Издаваме нашия български вестник „Извор“, в който публикуваме материали не само за нас, кримските българи, но и за случващото се в родината ни, за вълненията и надеждите на други сънародници, живеещи извън България. Всяка година организираме собствен български фестивал „Български срещи“, на който посрещаме пратеници от България като най-скъпи гости“, разказват пред Радев кримските българи.

Кримските българи приветстват преизбирането на Румен Радев и му пожелават здраве и сили за доброто на България и „всички българи, където и да живеят”.

Припомняме, че Румен Радев беше избран за президент на България през ноември 2016 г. През ноември 2021 г. Радев беше преизбран за втори мандат.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Кримските българи поздравиха Румен Радев за преизбирането - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!