Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кои получават най-високите заплати в България

Заплатите в България да се доближат до средноевропейските – това се очаква да е цел на следващото правителство, което ще трябва да изработи стратегия за догонване на трудовите възнаграждения. Хоризонтът ще е до 2030 г.

Евентуалната стъпка по увеличаване на минималната работна заплата ще води до натиск и върху останалите заплати. Факт е, че цените вървят нагоре. Дали подобен ръст няма да води и до последваща инфлация – е резонен въпрос.

Но при този ценови бяг нагоре, което и да е покачване на заплатите има единствено догонващ ефект, смятат от синдикатите.

Ако заплатите не растат, хората в най-ниския сегмент на доходите са обречени на лишения. Особено през зимата, когато енергийните разходи също ще се повишат. И още едно уточнение: брутната работна заплата не е разполагаемата заплата, тъй като всяко възнаграждение се облага с данъци, уточнява economic.bg.

Европейската комисия прие като препоръка съм страните членки международния критерий, според който минималното заплащане трябва да е поне 50% от средната заплата в съответната държава от ЕС.

Какво се случва със заплатите в България, в кои сектори служителите са най-добре платени и в какъв диапазон се движат заплатите там, кои са някои от най-високо оценените позиции, как пандемията влияе на възнагражденията, какво заплащане се предлага на специалисти с професии, за които в момента има силен „глад“ – по тези въпроси се доверяваме на наблюденията на Моника Будинова, мениджър проекти в Zaplatomer.bg.

Най-добре платени

Най-високи са възнагражденията в сферата на информационните технологии, програмирането и уеб порталите, където средната нетна заплата е 2736 лв. Заплатите в сегмента на най-високо платените 10 % в тези сектори стартират от 4592 лв. нетно. Следват сектор Банки и финанси - със средна нетна заплата от 2293 лв., и Телекомуникации – 2233 лв.

Средната заплата на IT архитект например е 5790 лв. нето, а лийд програмист и IT продуктов мениджър може да получават съответно 4824 лв. и 4054 лв. средно нетно.

Нетните възнаграждения на най-високо платените специалисти на тези длъжности започват от 8807 лв. за IT архитект, 7722 лв. за лийд програмист и 6750 лв. за IT продуктов мениджър.

Ефектът на пандемията

Възнагражденията предимно се увеличават - въпреки условията на пандемия през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г.

Най-голям ръст в заплатите се наблюдава във фармацевтичната промишленост, където увеличението е с 24,14%,

следва застрахователната дейност - 18,96%, и търговията - 17,81%. Намалели са възнагражденията в секторите Лизинг - с 31,01%, Технологии и развитие - 22,02 %, Изкуство и култура - с 8,53%.

На първа линия – Балкански синдром

Лекарите, медицинските сестри и всички други професии, свързани с опазване на здравето станаха особено важни по време на пандемията. Наяве изскочи дефицитът на такива кадри, които са особено търсени по света и у нас. Друг е въпросът как ги задържаме и какво се прави за повишаването на тяхната квалификация. Социалните работници, полицаите и военнослужещите също са на първа линия в тези времена, в които здравето стана основен приоритет. Къде по заплащане са нашите професионалисти сред другите на Балканите, които също са на първа линия:

Данните показват какъв процент е заплатата от средното възнаграждение за съответната страна.

Дефицит на шофьори

Заплащането за тези позиции най-често зависи от продължителността на пътуването и изработените часове. Потребителите на Zaplatomer.bg са посочили средна заплата за шофьор на автобус 1121 лв. нетно, а за шофьор на товарен автомобил – 1514 лв.

Същевременно компаниите, които търсят международни шофьори с категория C+E предимно за работа в Централна и Западна Европа, посочват в обявите си заплати в диапазона от 2000 лв. до 5000 лв. нетно.

Търсят се и заварчици

В България, а и в цяла Европа заварчиците също са сред най-дефицитните професии. Според данните от потребителите средната нетна заплата за заварчик у нас се движи в границите между 995 лв. и 2024 лв.

Висшия мениджмънт

Най-високо платени са позициите Главен изпълнителен директор, Директор в сферата на информационните технологии, Директор кол център. Около 10% от респондентите

на тези длъжности посочват, че получават повече от 13 961 лв. нетно за Главен изпълнителен директор, 10 699 лв. за Директор Информационни технологии и 10 111 лв. за Директор кол център.

Също в рамките на тези 10% най-високи заплати следват позициите Управляващ директор, Директор продажби и Технически директор, при които нетното възнаграждение е съответно над 7561, 7434 и 6907 лв.

Източник/ци: Кои получават най-високите заплати в България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!